Nakon što im je prošla godina pomrsila planove, Ryanair ovog ljeta ponovno otvara svoju bazu u Zadru.

S dva bazna zrakoplova, na 78 tjednih letova, irski niskotarifni avioprijevoznik povezivat će Zadar sa 37 odredišta, od kojih je čak 17 novih. No, zbog epidemije baza će se otvoriti tek u srpnju, a sezona letenja trajat će do kraja listopada.

- S obzirom na nastavak programa cijepljena u sljedećim mjesecima zračni promet je spreman za novi uzlet, stoga nam je zadovoljstvo najaviti otvaranje baze u Zadru u srpnju, najavio je optimistični Ryanairov CEO, Eddie Wilson, na virtualnoj konferenciji za medije koja je, unatoč tehničkim poteškoćama, okupila ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac, direktora Zračne luke Zadar Josipa Klišmanića i direktoricu TZ Zadarske županije, Mihaelu Kadiju.

Ministrica Brnjac istaknula je stratešku važnost zrakoplovne industrije za turizam.

- Mogućnost prelaska državne granice uz predočenje negativnog PCR testa ili antigenskih testova odobrenih u EU, potvrde o preboljenom COVID-u 19 ili potvrde o cijepljenju, novi je korak prema stvaranju svih potrebnih preduvjeta kako bi Hrvatska ostvarila što uspješniju turističku sezonu i spremnije dočekala turiste.

Zadarski predstavnici zahvalili su predstavnicima Ryanaira što su uz novu bazu u Zagrebu ponovno izabrali Zadar. Ta se poslovna investicija procjenjuje na vrtoglavih 200 milijuna USD.

- Ryanair je u zadnjih 14 godina bio i ostao glavni partner Zračne luke Zadar. Povratak baze sa 37 linija, od kojih je čak 17 novih, u sezoni i izazovnom vremenu u kojem se moramo boriti za svakog putnika, nije samo dobra vijest, već je i potvrda naše izvrsne suradnje kojoj se nadamo i ubuduće, poručio je direktor zadarskog aerodroma.

Direktorica županijske TZ vjeruje u uspješnu turističku sezonu.

- Nakon što smo prošlu sezonu u Zadarskoj županiji završili iznad svih očekivanja i iznad konkurencije, pokazavši kako imamo dobar proizvod i vjerna tržišta, vjerujemo da uz ovakav doprinos u avio-povezanosti, možemo računati na uspjeh i u ovoj, teškoj godini. Očekujemo kako će nakon što se pandemija počne smirivati, putovanja biti poželjnija nego ikad te će brojni turisti htjeti, a zahvaljujući Ryanaairu i moći posjetiti našu županiju i uživati u svom zasluženom odmoru. Ryanair je još 2007. godine prepoznao turističke mogućnosti Zadarske županije i zadarske zračne luke, te naš strateški položaj te time doprinio prepoznatljivosti naše regije. Stoga je ovo i odlična prilika da se zahvalimo svim sudionicima na zajedništvu i suradnji kojima su doprinijeli i omogućili da ovaj iznimno značajan projekt za turizam Zadarske županije živi toliko dugo, poručila je Kadija.

Nove destinacije su: Aarhus, Bari, Bologna, Bremen, Bucharest, Budapest, Edinburgh, Gdańsk, Liverpool, Maastricht Aachen, Naples, Newcastle, Paris Beauvais, Rome Ciampino, Växjö/Kronoberg, Warsaw Modlin i Wroclaw.