Opća bolnica Zadar postala je dio projekta kojim je Europska komisija Republici Hrvatskoj odobrila financiranje aktivnosti vezanih uz uspostavljanje i jačanje programa COVID-19 konvalescentne plazme kroz Instrument za hitnu potporu. Uz Opću bolnicu Zadar, u projektu sudjeluju i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, ujedno zadužen i za koordinaciju aktivnosti vezanih za prijavu i ostale zadaće u provedbi projekta, te KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Dubrovnik i OB Varaždin.

Tijekom rastuće virusne infekcije izazvane koronavirusom, velika populacija ljudi se može se zaraziti unatoč postojećim cjepivima i raznim antivirusnim terapijama. 

Kao što je istaknula i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ovakav organizirani program za prikupljanje rekonvalescentne plazme od pacijenata koji su preboljeli koronavirus mogao bi pružiti vrijedan istraživački značaj u borbi protiv pandemije, dok se s druge strane podaci o njenoj učinkovitosti i sigurnosti primjene prikupljaju kroz mnoga klinička ispitivanja.

Plazma osoba koje su preboljele koronavirus može potencijalno pomoći osobama koje se trenutno bore protiv njega. Takva plazma sadrži protutijela koja su nastala kao odgovor imunološkog sustava na infekciju, te bi mogla biti korištena u liječenju drugih bolesnika. Plazma oporavljenih bolesnika, tzv. konvalescentna plazma, prikupljat će se u transfuzijskim centrima diljem Republike Hrvatske, na jednak način kao i od drugih dobrovoljnih darivatelja krvi i to postupkom afereze koji služi za izdvajanje pojedinih sastojaka krvi primjenom posebnih uređaja - staničnih separatora.

U sklopu Instrumenta za hitnu potporu, Opća bolnica Zadar dobit će vrijedna sredstva za rad u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom, a posredno i proizvodnje rekovalescentne plazme COVID-19: aparat za naglo zamrzavanje plazme, stanični separator, 100 setova za stanični separator, dva hladnjaka - ledenice i krevet za venepunkciju.

Procijenjena vrijednost navedene robe iznosi 960.450,00 kuna.

- Naši građani bit će obaviješteni o svim daljnjim aktivnostima vezanim za projekt dobijanja rekonvalescentne plazme, u nadi da ista postati vrijedno i učinkovito sredstvo u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom, poručili su iz bolnice.