HGSS uvodi revoluciju u spašavanje upotrebom bežičnih užeta, WERP 2021 (WIFI Enabled Rescue Rope).

Nove tehnologije spašavanja, dostupne na tržištu tek nekoliko dana, testirane su u centru za testiranje opreme i tehnika spašavanja Hrvatske gorske službe spašavanja te su danas prvi puta implementirane u realnim uvjetima spašavanja u stijeni, javljaju iz HGSS-a.

Na poligonu penjališta Paklenica, spašavateljski tim je testirao spuštanje niz stijenu Anića kuk, koristeći se 200 metarskim bežičnim užetima, a koje je ustupila NASA jer iste koristi u svemirskim misijama za osiguranje astronauta prilikom izlaska u svemirsku šetnju.

Po riječima pročelnika za školovanje i tehnike spašavanja, ovaj revolucionarni korak u spašavanju ima prednosti u nekoliko područja, od smanjenje težine samog užeta, lakše povezivosti i transporta te u konačnici beskontaktnog rukovanja što značajno smanjuje mogućnost prijenosa virusa COVID 19.

Gorski spašavatelji koji su navedena užeta koristili, pozitivnim su ocijenili i činjenicu da se ista ne mogu zapetljati što je česti slučaj s užetima TYPE A, tehnologije jezgra - košuljica koja još uvijek predstavljaju standard u spašavanju.

Od 1.6.2021. ova užeta upotrebljavat će se na dežurstvima u NP Paklenici i NP Plitvička jezera, do 2022. očekuje se da će svaka od 25 Stanica HGSS-a posjedovati barem po jedno ovakvo uže.

Ono što je mana ovakve užadi jest što ne mogu biti upotrebljavanja u helikopterskim akcijama spašavanja zbog stvaranja jakog elektromagnetskog polja koje ometa rad uređaja za navigaciju helikoptera.

Naravno, ova vijest je prvotravanjska šala kojom je HGSS ponovno nasmijao svoje pratitelje na Facebooku.