Grad Biograd na Moru i Komunalna tvrtka „Bošana" d.o.o. su se uključili u hvalevrijednu akciju „Zasadi stablo, ne budi panj", koja se ove godine diljem Hrvatske provodi tijekom mjeseca ožujka, sadnjom stabala Pinije (Pinus pinea) na Šetalištu Dražica uz samu plažu Dražica. Cilj akcije je razviti svijest o klimatskim promjenama i očuvanju okoliša.

Na Šetalištu Dražica djelatnici Komunalnog društva Bošana d.o.o. zasadili su šest sadnica Pinije (Pinus pinea) te nekoliko sadnica Fotinije. One će se savršeno stopiti u ambijent postojeće zelene površine uz samo more, a navedena će stabla osigurati hladovinu kako uzduž same šetnice, tako i za kupače na samoj plaži. Fotinija (Photinia x fraseri) je vazdazeleni ukrasni grm koji se sadi kao živica. Raskošnog izgleda, privlačit će poglede tijekom cijele godine zbog svojih zelenih, a kasnije crvenih listova.

Posljednjih se nekoliko godina na području Grada Biograda na Moru sve intenzivnije provode hortikulturne aktivnosti. Lokacije koje su obnovljene i ozelenjene novo sadnjama su dvorišta vrtića, okolica Osnovne škole, groblje gdje je posađeno niz čempresa.

Drveće je važan dio prirodnog krajolika, sprječava eroziju i odrone tla. Povoljno utječe na klimu u područjima, gdje su veliki šumski kompleksi. Drveće zadržava i čuva vodu u tlu, proizvodi kisik koji nam je neophodan za život, a veže ugljični dioksid pa tako smanjuju emisije ugljičnog dioksida u atmosferi. Ima estetsku ulogu, povoljno utječe na životnu i radnu sredinu. Drveće pomaže u očuvanju životinjskog svijeta. Iz drveća dobivamo lijekove, daje nam sjenu i štiti nas, čuva energiju. Šetnja prirodom, među drvećem, dokazano je dobra za mentalno i fizičko zdravlje. Studije su pokazale da su ljudi koji žive uz drveće - sretniji ljudi, stoji u priopćenju uz informacije o akciji "Zasadi stablo, ne budi panj!".