Nakon što je napokon završena zavrzlama oko javne nabave za jednu od najvrjednijih grupa opreme, u Osnovnoj školi Voštarnici odbrojavaju do dugoočekivanog preseljenja u Centar Mocire, gdje će njihovi nastavnici i učenici imati adekvatne uvjete za rad.

- Izvođači imaju rok od 60 dana, pa očekujemo da će prostor biti spreman za useljenje u početkom lipnja. Preselit ćemo čim budemo mogli, ne vidim razloga za čekanje početka nove školske godine. Rujan je ionako zahtjevan sam po sebi. Mi bi se preselili sutra da možemo. Oprema pristiže svaki dan, a veći dio očekujemo u tjednu iza uskrsnih blagdana. Na kraju je sve dobro prošlo i jako smo sretni. Novi prostor s dvoranom je zaista predivan, ogroman i raskošan, rekla nam je Irena Dukić, ravnateljica te jedine odgojno-obrazovne ustanove u Zadarskoj županiji u kojoj se provodi osnovno školovanje učenika s većim teškoćama u razvoju.

Nastava se odvija u starijem objektu u Ulici Ivana Meštrovića, koji nije bio prazan ni tijekom epidemije zbog koje se u više navrata obrazovne aktivnosti prebacivale online. OŠ Voštarnica, kao ustanova s posebnim programom primjerenim individualnim potrebama i mogućnostima učenika, izuzeta je iz tih mjera Stožera civilne zaštite.

- Online model nije primjeren našim učenicima. No, od početka epidemije nismo imali zaraženih među njima. Oboljelo je par djelatnika, no nije došlo do širenja zaraze unutar kolektiva, ističe Dukić.

Što će biti sa sadašnjim prostorom od 620 m2 nakon iseljenja OŠ Voštarnica, ravnateljica Dukić nema saznanja. Ističe kako je to odluka Grada Zadra, u čijem je vlasništvu zgrada, no do zaključenja ovog teksta nadležne nismo uspjeli dobiti.

Niti u ranijim pokušajima na to pitanje nismo mogli dobiti odgovor nadležnih u Gradu Zadru. Zgrada, u kojoj je škola, nalazi se na atraktivnoj lokaciji u Vruljici, preko puta Marine Zadar.

U potrazi za tom informacijom naišli smo ipak na Program rada Doma za odgoj djece i mladeži Zadar za 2021. godinu, a u kojem se navodi sljedeće:

"S obzirom da je Centar za socijalnu skrb Zadar u postupku javne nabave za izbor izvođača radova na renoviranju naše zgrade, planira se iseljenje Doma za odgoj u sadašnji prostor škole Voštarnica (preduvjet je iseljenje škole Voštarnica u prostor Centra Mocire). Preseljenjem na novu lokaciju (škola Voštarnica) rad će se odvijati u organiziranom stanovanju na tri lokacije, a u školi Voštarnica se planira pružanje usluge poludnevnog boravka. U navedeni prostor će se preseliti i kuhinja Doma, ravnatelj, računovodstvo i Stručni timovi."

Krajem godine Dom će krenuti u postupak izrade projektne dokumentacije za sadašnji prostor Centra u Ulici Andrije Hebranga u koji će, u konačnici, trajno preseliti njihova Uprava.