Zagrepčanin Krešimir Rašan novi je ravnatelj Parka prirode Telašćica izabran na natječaju na kojem je imao troje protukandidata. Među njima nije bila dosadašnja ravnateljica Nikolina Baković, dipl. inž. biologije koja je vodila tu ustanovu od 2013. godine.

Na natječaj se nitko nije javio iz Parka, a niti s Dugog otoka, rezigniran je jedan od zaposlenika.

Rašan je, međutim, saljski zet. Diplomirani ekonomist, s velikim iskustvom u turizmu kao voditelj TIC-a u TZ Grada Zagreba, Krešimir Rašan je i bio pomoćnik ministru znanosti Draganu Primorcu.

U utorak je preuzeo novo radno mjesto. 

- U Sali dolazim od 1996. godine i jako dobro poznajem Dugi otok i lokalni mentalitet, kazao nam je 62-godišnjak koji karijeru u Zagrebu iduće četiri godine nastavlja u Salima. U Zagreb će svako morati odlaziti jer Park prirode je pod izravnom ingerencijom Ministarstva zaštite okoliša. Tamo će Rašan morati rješavati mnoga administrativna pitanja za ostvarenje svog programa rada.

Hoće li nastaviti živjeti na relaciji Zagreb - Sali, na to nam pitanje nije izravno odgovorio, osim da su im djeca, a ima ih četvero, već samostalni. 

- Mjesto ravnatelja nije osam sati radnog vremena. Ja sam spreman i vikendom ako se dogovori s ljudima iz Parka izaći s "motorkom" na akciju čišćenja, ističe Rašan.

Uz njegovo bogato radno iskustvo, košarku i više od 20 godina rada u turizmu, kaže kako je obišao više od 40 zemalja. 

- Vjerujte mi, ovo što mi imamo, nema nigdje u svijetu, tvrdi Rašan. Najvažnije su moje organizacijske sposobnosti, da budem prvi među jednakim. Znam da u Parku imam kvalitetne, obrazovane i sposobne ljude u administraciji i na terenu, navodi Rašan. On izražava uvjerenje kako će moći iza sebe ostaviti trag svog novog posla koji će trajati još dugo.

Intencija je resornog ministarstva da se PP i NP bave prvenstveno zaštitiom i oćuvanjem prirode. U koncesiji je već ugostiteljski objekt koji se nalazi u uvali Mir. - Županiji ćemo prepustiti i koncesiju za lovište, ističe novi ravnatelj.

U njegovom programu rada prioritete ima sanacija deponije glomaznog otopada na području Parka o čemu je već razgovarao s općinskim načelnikom. Ravnatelj Rašana namjerava provesti i elektrifikaciju Parka po ekološkom modelu te ugraditi nadzorne kamere koje su važne i kao protupožarna zaštita.

Priprema za sezonu je kao i svuda - u nadi da će je biti, nije nam puno više mogao reći Krešimir Rašan i nakon 26 godina rada u turizmu, ali bez ovakve korona neizvjesnosti. No, nema sumnje da će otvaranje luksuznog hotela te snimanje nizozemskog TV realitya dovesti do gostiju bolje platežne moći koji se mogu očekivati i u Telašćici, to je Rašan rekao i svojim suradnicima u Parku.