Iz zadarske polcije izvijestili su kako je dolaskom povoljnih vremenskih prilika te povećanjem broja građana koji koriste bicikl kao prijevozno sredstvo zamijećen veći broj njihovih krađa.

Od početka travnja prijavljeno je 8 krađa, od čega su se dvije dogodile u protekla proteklih nekoliko dana.

U nedjelju, 11. travnja u Biogradu na Šetalištu kneza Branimira nepoznati počinitelj je otuđio bicikl u vlasništvu 17-godišnjaka, dok je s ponedjeljka na utorak u Ulici Nikole Tesle u Zadru nestao bicikl u vlasništvu 40-godišnjaka.

Materijalna šteta u oba slučaja iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

Budući da građani često zaborave poduzeti neke osnovne mjere samozaštite, Policijska uprava zadarske savjetovala je građanima kako smanjiti mogućnost krađa i doprinijeti sigurnosti.

Svaki vlasnik trebao bi fotografirati svoj bicikl, fotografirati ili zapisati tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći.

Bicikl treba uvijek biti zaključan ili pod nadzorom, čak i na ulicama, bez obzira što se ostavlja kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično. Ako ga ne zaključavate, ostavite ga pod nadzorom poznate osobe.

Bicikl uvijek držite zaključan za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom. Nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu. Nemojte štedjeti na sigurnosti, pa bicikl zaključajte s dvije sajle a uz njega ne ostavljajte nikakav alat.

U dvorištima i stambenim zgradama bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.