Gradnja objekta dnevnih bolnica, za koju je zadarska bolnica dobila 50 milijuna kuna iz Europskih fondova kojima je prvo pravilo vidljivost i transparentnost projekta, dolazi do vrhunca tajanstvenosti.

Iz Ravnateljska zadarske bolnice jutros ni fizički nismo mogli doći do tražene informacije o zastoju radova na gradilištu unutar bolničkog kruga. Tajnica ravnatelja bolnice Željka Čuline poručila je kako će nam pravnica dati odgovor kojeg smo pisanim putem tražili jučer iza 8 sati. Još ga čekamo.

Ali smo uspjeli doći do voditelja gradilišta, predstavnika slovenske tvrtke Solida koja je zadarskoj bolnici, kao investitoru, dostavila bankovno jamstvo za izvršenje radova s kojima se vidno kasni.

Šef gradilišta nam je rekao kako se radi smanjenim intenzitetom. Ali je izrazio uvjerenje da će se za tjedan dana riješiti nastali zastoj. Prema njegovim riječima, problem u poslovanju te slovenske tvrtke nastao je kod kupnje specijalnog materijala za izolaciju podruma u kojem će biti smješten uređaj za zračenje - linearni akcelerator.

Taj "safeboard", specijalne ploče koje štite od radijacije trebalo je unaprijed platiti od inozemnog dobavljača, što nije bilo lako u ovoj pandemiji, objašnjavao nam je predstavnik izvođača radova. Nakon toga je uzorak tog zaštitnog materijala morao proći testiranje i certificiranje u Hrvatskoj. Uglavnom, on je dopremljen u rujnu, a sada bi se podrum trebao opremiti tom zaštitom i završiti. Prema riječima šefa gradilišta, za to im treba tjedan dana.

Jugo je drugi krivac, jer po njemu dizalica nije mogla prebaciti strojarske elemente koji su zbog toga malo duže čekali na šleperu parkiranom u Ulici Nikole Šubića Zrinskog. I tu je situaciju opravdao šef gradilišta.

Je li rok 5. lipnja kako nam je jučer rekao stručni nadzor iz Zagreba (koji je sve pokušao opravdati koronom, op.a) ili 14. lipnja kako je danas tvrdio inženjer iz Slovenije na gradilištu u Zadru, manje je važno, koliko nepostojanje odgovora hoće li Solida dovesti ugovoreni objekt do kraja. Ako ne uspiju u tom produženom roku, postoji plaćanje "penala" i još više bankovno jamstvo u iznosu od desetine vrijednosti slovenske firme kojeg Bolnica može aktivirati i završiti objekt za kojeg je oprema kupljena i čeka.