O nasrtaju bagera na pomorsko dobro na području Mandre-Gajac, na otoku Pagu, pisalo se još prošle godine. Građani su prijavili devastaciju i ekocid, a za sve optužili općinskog načelnika. Načelnik Općine Marin Pernjak nije skrivao da zna što se događa, no od svega je oprao ruke. Tek je rekao da općina ne radi ništa na tom području i da su nakon dojave savjesnih građana komunalni redari izišli na teren i utvrdili da je kamenje izvrnuto. Danas stižu nove dojave o radovima na pomorskom dobru u uvali Girenica, piše Morski.hr. Načelnik ovaj put potvrđuje da to doista radi općina, ali i da se gradnjom uzobalne šetnice nastoji boriti protiv onih koji devastiraju i privatiziraju obalu i pomorsko dobro za sebe. A da takvih ima, pokazao je i primjerima.

- Prije koji dan u uvali Girenica postavljeno je 30 solarnih lampiona uzduž obale od rta Mišnjak do plaže Girenica. Radi se o predivnoj uvali, valjda jedinom komadu naše Općine koji nije bio devastiran. Zanimljivo je da u uvali nema stalnih stanovnika niti lampioni ikome služe - misli čitatelj koji se potpisao s Marin Horvat.

- Navodno ne postoji plan po kojem je to rađeno, a pitanje je ako postoji uopće studija utjecaja na okoliš. Vjerojatno se radi i o nekim budućim ambicijama da se spomenuta uvala pretvori u još jedno apartmansko naselje. Ono što nas je dodatno zabrinulo, osim činjenice da se Općina očigledno sprema u nasipanje ove predivne, autentične obale i izgradnju šetnice, je činjenica da smo uzduž obale u spomenutom rasponu vidjeli puno uginulih galebova, što može možda biti povezano sa svjetlosnim onečišćenjem - smatra Horvat.

Načelnik Općine Kolan, Marin Pernjak pak ima malo drugačiju priču.

- Ništa se tu ne nasipa, tamo je projekt šetnice Kolan. Nemamo studiju utjecaja za okoliš, jer za takav projekt studija i nije potrebna. Montira se drvena šetnica, identično kao što to rade u Nacionalnom parku Plitvička jezera i Parku prirode Vransko jezero - pojašnjava Pernjak.

Ali tamo se za ovakve projekte prije realizacije izrađuju studije utjecaja za okoliš. Kako to da je vi niste napravili?

- Pa zato jer ovo nije park prirode niti nacionalni park, tako da mi po zakonu ne trebamo studiju utjecaja na okoliš. Ista šetnica napravljena je u Dragama, Sukošanu, Diklu, Povljani, Metajni... identične su ovoj. Napravi se projekt, traži se da odobrenje da Lučka kapetanija, Ministarstvo rgaditeljstva, jer to nije zahvat u prostoru već uređenje obalnog pojasa. Jasno je zakonom propisano za što treba studija utjecaja na okoliš. Mi za postojeću šetnicu trebamo svu potrebnu dokumentaciju koja je odobrena i sufinancirana od Ministarstva mora - kazuje načelnik Kolana.

- Tamo je par nelegalnih kuća i obitelji koji su godinama nasipavali dio rive i obale i iz tog razloga pojedinci pokušavaju diskreditirati izvedbu šetnice koja je potpuno legalna. Ovo nije projekt načelnika nego Općinskog vijeća Kolana, koje je šetnicu dva puta imalo u proračunu i izglasalo njeno financiranje.

Je li to uvod u prostorno planiranje u kojem će sutra ovdje niknuti nekakvo apartmansko ili hotelsko naselje?

- Osim ovih par ilegalnih građevina, Općina nikad nije imala ideje za apartmansko ili turističko naselje. To su privatne parcele, tamo nema struje ni vode ni ikakve infrastrukture. Teško izlazimo na kraj s ilegalnim građevinama koje okupiraju obalu i zatvaraju je, grade zidove unutar pomorskog dobra, grade nelegalne rive, privezišta - pojašnjava načelnik.

- Girenica je prirodni biser kojeg treba ovakvog sačuvati unatoč nelegalnoj penetraciji pojedinaca i čuvamo taj prostor za buduća pokoljenja, šetnica će biti drvena ili postojeća kamena površina, pa ako naša djeca za 20-30 godina odluče da to ne valja, lako će je razmontirati i odmah vratiti u prirodno stanje. Gradnja šetnice, ako je legalna, štiti područje na način preko te šetnice nitko ne može privatizirati prostor za sebe. Na taj način ćemo zaštititi pomorsko dobro da netko ne gradi zid preko šetnice ili tzv. privatnu plažu. To je, čini se najbolji način da pomorsko dobro zaštitimo od pojedinaca koji misle da im je sve dozvoljeno - zaključio je načelnik Marin Pernjak.