Gradski vijećnik MOST-a u bivšem sazivu Gradskog vijeća Duje Stanišić uputio je medijima priopćenje kojim upozorava na zapostavljanje djece u Petrčanima, koja po njemu nemaju jednake uvjete u obrazovanju kao druga zadarska djeca.

- Smatramo sramotnim što je škola u derutnom stanju. Zbog vlage koja dokazano pospješuje određene plućne i druge bolesti ona je još i dodatno opasna po zdravlje djece. K tome, djeca nemaju ni osnovne rekvizite za održavanje nastave iz tjelesnog odgoja. Napominjemo da u školi trenutno ima jedna stara rasparana strunjača, par dotrajalih lopti te još par komada prastare sportske opreme za održavanje tjelesnog odgoja.

Unatoč brojnim apelima roditelja i njihovim naporima da s Upravnim odjelom za odgoj i školstvo kojem je na čelu pročelnik Joso Nekić te upravom škole nađu zajednički jezik, a unatoč tome da im je bilo obećano ne osobito izdašno ulaganje u standard naše škole, do današnjeg danas nije se napravilo baš ništa.

Tužno je da u 2021. godini ne postoji nogostup od Gornjih do Donjih Petrčana, pa su djeca koja idu pješke u školu uz cestu koja nema ograničenja brzine izložena pogibelji. A još tužnije je da se zbog svega navedenog neki roditelji ionako malobrojne djece u Petrčanima, odlučuju na upisivanje djece u škole u gradu Zadru, iako to znači veće financijske izdatke za samu obitelj te puno više njihovih obaveza i to ne samo u vidu prevoženja djece u škole. Jeli ovo pronatalitetna politika i jesu li ovo demografske mjere vladajućih?

Ovim putem pitamo gradonačelnika Branka Dukića i pročelnika za odgoj i školstvo Josu Nekića što su vam to djeca Petrčana skrivila da se ne mogu školovati u istim uvjetima kao ostala djeca u Zadru i Hrvatskoj? Tražimo li puno za našu djecu ako želimo barem minimalne uvjete u vidu opremljenosti škole, uređenja okoliša te regulacije prometa u blizini same škole?, pita se Stanišić, prilažući fotografije školske zgrade.