Od 19. do 21. travnja Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar bila je domaćin regionalnog izlučnog (online) natjecanja WorldSkills Croatia za discipline ugostiteljsko posluživanje, kuharstvo, pomoćni kuhar i slastičar, te slastičarstvo.

Sudjelovalo je ukupno 13 škola, odnosno 27 učenika koji su najbolji predstavnici svojih škola u ugostiteljskim disciplinama. Radovi su bili vrhunski, ali se zbog epidemiološke situacije i načina natjecanja nisu mogli degustirati.

Tijekom natjecanja učenici su pokazali svoje znanje i vještine koje su uvježbavali i naučili uz svoje mentore kroz svoje školovanje. Priprema, serviranje, posluživanje, razgovor s gostom, usmeni razgovor s povjerenstvom, svijest o održivom razvoju, kreativnost, inovativnost u radu samo su neke od stavki koje su se ocjenjivale.

Iznenađenje su bili učenici iz pomoćnih zanimanja koji su se odlično snašli kroz sve faze natjecanja. Sva natjecanja su bila neizvjesna a presudile su, kao i obično, samo nijanse.

Pobjednici regionalnog natjecanja koje se održalo u Zadru a idu na Državno natjecanje koje će se odvijati u Zagrebu u periodu od 11. do 13. svibnja:

Ugostiteljsko posluživanje - Ines Jadrijev s mentoricom Katarinom Čučić iz Zadra, te Filip Galović iz Opatije s mentoricom Aleksandrom Miljević;

Kuharstvo- Mateo Glavan s mentorom Mirkom Poljakom iz Zadra, te Luka Černušak iz Biograda na Moru s mentorom Marinom Banovićem;

Pomoćni kuhar i slastičar- Barbara Ivković s mentoricom Smiljanom Prtenjačom iz Zadra, Petra Burilović iz Splita s mentorom Nikšom Topićem, Petar Brbora iz Dubrovnika s mentoricom Petrom Brajković, Frane Markota iz Metkovića s mentorom Vedranom Perićem;

Slastičarstvo- Martina Karamarko iz Slastičarstva s mentoricom Kristinom Lončar i Lea Radovan iz Rovinja s mentoricom Sandrom Živolić.

- Bila nam je čast biti domaćinom regionalnih natjecanja iz ovih disciplina. Zahvaljujemo svim mentorima, tehničkim podrškama, članovima Prosudbenih povjerenstava na odazivu, stručnom vrednovanju i iskustvu koje su podijelili s nama te cijelom timu na izvrsnoj suradnji, poručili su iz škole.