Volonterski Centar Zadar je u lipnju 2020. godine započeo s provedbom jednogodišnjeg projekta „Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II" koji je na natječaju za projekte udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt se provodi u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb Zadar.

U projekt je uključeno šest zadarskih srednjih škola, a nastao je kao nastavak projekta "Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" koji se provodio u osnovnim školama. Za cilj ima edukaciju učenika srednje škole, njihovih roditelja, nastavnika i stručne službe o opasnostima na internetu s naglaskom na digitalni identitet, pojavne oblike elektroničkog nasilja te mogućnosti prevencije i zaštite mladih na internetu. U središtu je ovještavanje problema i senzibilizacija javnosti po pitanju prijave cyberbullyinga, jednako od strane mladih kao i odraslih osoba (roditelja, nastavnika, stručne službe).

U sklopu projekta, u četvrtak, 29. travnja, s početkom u 13 sat, putem platforme Zoom će se održati predavanje prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander, kliničke psihologinje i psihoterapeutkinje. Predavačica je osnivačica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, osnivačica Hrabrog telefona, udruge za pomoć i podršku zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima, te vodeća hrvatska stručnjakinja u području zaštite djece i mladih, s brojnim završenim edukacijama, između ostalog i na temu psihosocijalne zaštite i rehabilitacije djece i mladih, te bogatim praktičnim iskustvom. Osim teme prevencije e-nasilja, predstavit će se i rezultati projekta probira na teškoće mentalnog zdravlja koji je proveden na 22 000 djece i mladih pod nazivom „Podrška jačanju mentalnog zdravlja djece i mladih tijekom i nakon COVID-19 zdravstvene krize i potresa u Gradu Zagrebu".

Predviđeno trajanje je 1 sat, uz dodatnih 10 minuta za postavljanje pitanja. Predavanju se može pristupiti putem sljedeće poveznice.