Pod nazivom Rekonstrukcija i sanacija stare Tehničke škole, Sveučilište u Zadru danas je objavilo natječaj za izvođača radova, procijenjene vrijednosti 25.960.000.00 kuna, s rokom za podnošenje ponuda do 14. svibnja.

Novac je osiguran preko ITU programa europskog financiranja pod krovom Grada Zadra. Ishod natječaja dat će cijenu koštanja te zahtjevne izvedbe na koju se čekalo od 2007. godine, kada je stoljetna građevina iz Zaklade Bakmaz ustupljena Sveučilištu.

Iz 2008. godine su statički podaci o konstrukciji zgrade koje je izradio D&Z, a koji su korišteni kod izrade glavnog projekta iz 2018. godine. Projektant je dipl. ing arhitekture Ivo Radić iz zadarske tvrtke Sirius.

Postojeća građevina je zgrada građena početkom XX. stoljeća, ističe se u tom projektu.

Kakvo je njezino stanje 2021. godine u 21. stoljeću, pokazala je ova snimka nakon koje je stavljena zaštitna ograda. Sveučilište je time preuzelo odgovornost za potencijalnu opasnost koja prijeti s urušenog krovišta i fasade davno napuštene školske zgrade.

Nema sumnje da će se pravo gradilište otvoriti tek na jesen kada bi trebali početi radovi, kako je to nedavno najavila i rektorica Dijana Vican.

Projektom rekonstrukcije planiran je smještaj tri odjela društvenih znanosti - Pedagogije, Sociologije i Psihologije te pratećih sadržaja Sveučilišta u Zadru. Kapacitet buduće sveučilišne zgrade bio bi boravak ukupno 600 osoba.

 

"Rekonstrukcijom se zadržavaju izvorni gabariti južnog i zapadnog krila zgrade. Projektom se predviđa rušenje dograđenog ulaznog hola u suterenu s učionicom na prvom katu i izvedba novog holskog prostora. Vertikalna komunikacija - lift, izvest će se u prostoru postojećih sanitarnih čvorova. Novoprojektirani izvest će se u manjim gabaritima u odnosu na dio građevine koji se ruši. Dogradnja na istočnoj strani izvest će se u liniji dijela postojećeg istočnog pročelja u svemu prema projektnom rješenju. Na postojećem ulazu napravit će se vanjsko stubište, pri koji će biti replika srušenog", navodi se u opisu projekta.

Njime je predviđeno i uređenje unutarnjeg zapuštenog dvorišta i površina oko objekta. Iz tog dvorišta uklonit će se postojeće drveće, raslinje i ostalo da bi se uredio amfiteatralni prostor. U njemu će biti  klupe za sjedenje, pozornica i ograda samog dvorišta. Vanjsku zelenu površinu na zapadnoj strani objekta, koja je do sad bila parking, projektom će se vratiti u prvobitno stanje i zasaditi drveće - u suradnji sa službama Grada Zadra.