Jutros su djelatnici PP Gračac po dojavi izišli na teren i na prometnom znaku imena mjesta zatekli ubijenu i obješenu divlju životinju. Još se utvrđuje radi li se o vuku, čagalju ili mješancu.

- Odmah se išlo u pretres kuća sumnjičeći stočare za ovaj nemili događaj. Stočari su marljivi, vrijedni i dobronamjerni ljudi, a što je najvažnije nisu naoružani. Stočari žive mirnim i povučenim životom i ovakve scene pretresa su im šokantne. Najlakše je okriviti seljaka i trenirati strogoću.

Problem vuka postoji i on je prevelik. Apeliramo na državu da zaštiti stočare od učestalih napada vuka na naša stada.Zbog toga trpimo nenadnoknadivu štetu. Ako država dobije pozamašne iznose od EU kako bi se brinula za vuka, onda neka to i radi.

Vukovi i poljoprivrednici su prepušteni sami sebi, očito je država od nas digla ruke. Tražimo od države da se poštivaju europski kriteriji o vučjoj populaciji na određenom području, stoji na Facebook statusu Hrvatski krški pašnjaci koji su izvijestili o događaju.

Vuk u Hrvatskoj obitava na 20 000 kilometara kvadratnih, a na 10 000 ovaca je dozvoljeno imati jednog vuka. Na krškim područjima imamo 401 172 ovaca, pa bi po tom omjeru bilo dozvoljeno 40 vučjih jedinki. 

Kako novode autori stranice, sada smo u situaciji da u Gračacu i okolnim selima obitava više od 40 vukova.

- Jutros smo zaprimili prijavu te je izvršen očevid. Vuka ćemo poslati u Zagreb na Veterinarski fakultet kako bi se utvrdio uzrok smrti. Nakon toga tek možemo početi tražiti počinitelja, ako se pokaže da ga je netko usmrtio, rekli su iz PU zadarske o događaju koji je šokirao mještane.