Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI) proteklog su vikenda održali drugu online radionicu UPSHIFT u 2021. godini. Na radionici je sudjelovalo deset timova mladih od 13 do 19 godina iz Šibensko-kninske i Zadarske županije, a pet odabranih timova osvojilo je financijsku podršku od 15.000 kuna po timu i mentorsku podršku za implementaciju i realizaciju ideja kojima će donijeti pozitivne promjene u lokalne zajednice.

Odabrani timovi:

- Ivona Ivić, Dora Jerković, Ana Bojčić i Matea Šuljak prepoznale su problem izoliranosti 3. životne dobi u Dalmatinskoj zagori.

- Petra Marasović Smokrović, Anabela Rados i Petra Miloševski žele educirati djecu i made o važnosti održavanja oralne higijene.

- Anja Cvetković, Anto Knežević, Ivana Crnogaća i Antonija Crnogaća prepoznali su problem manjka informiranosti društva o disleksiji.

- Ante Kovač, Simona Perić i Lu Ivoš žele urediti vanjski prostor oko škole kako bi se isti mogao koristiti za sve nastavne i izvannastavne aktivnosti.

- Iva Peralić, Andrija Jakšić i Stipe Mijatović žele riješiti problem onečišćenje okoliša u gradu Drnišu.

Na UPSHIFT radionicama mladi zajedno s mentorima stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, po metodi design-thinkinga, koja potiče kreativnost i razmišljanje "izvan okvira". UNICEF će uz podršku donatora tijekom 2021. godine uložiti 525.000,00 kuna u UPSHIFT program u cijeloj Hrvatskoj, s ciljem razvijanja poduzetničkog i timskog duha te inovativnosti mladih.