Nakon provedene edukacije, koja je trajala 500 sati, pet žena zaposlenih u sklopu projekta „Otočka žena", koji se provodi kroz program zapošljavanja žena "Zaželi- faza II", jučer su primile diplome o stručnom osposobljavanju. U vijećnici Općine Preko, diplome su im uručili općinski načelnik Jure Brižić i voditeljica edukacije Ljiljana Grginović iz Pučkog otvorenog učilišta Prizma iz Zadra, koja je naglasila da su projektom "Otočka žena" profitirali svi, i žene koje su završile edukaciju i dobile posao, krajnji korisnici koji su dobili redovitu skrb i Općina Preko koja se uključila u projekt i na taj način pokazala osjetljivost i želju da pomogne socijalno najosjetljivijoj skupini, pišu Naši školji.

Edukacija se održavala u POU Dom na žalu, a stečena znanja i vještine za zanimanje njegovateljice ženama su povećale kompetencija kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.

Ugovori o zapošljavanju pet žena, četiri iz Preka i jedne iz Kali, potpisani su na godinu dana, svaka zaposlenica pruža besplatnu pomoć u kući za šestero korisnika s područja Općine Preko.

Besplatna pomoć uključuje dostavu namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima i druge poslove vezane uz skrb starijih osoba.

Prema riječima Irme Aghil iz Preka, jedne od zaposlenih žena u projektu, nijednoj od pet njegovateljica nije bilo teško početi raditi na poslu kojim se prije toga nisu bavile jer su sve u obitelji imale starije i nemoćne članove o kojima su brinule ili im na bilo koji način pomagale u svakodnevnim obvezama.

- Svaka od nas susrela se dosad i s lakšim i s težim slučajevima, ali sad je ipak malo drukčije jer mi našim korisnicima pristupamo profesionalno, u čemu nam je pomogla i edukacija. Dosad je sve proteklo u najboljem redu, ostvarile smo dobre kontakte s korisnicima, a oni su veseli jer je ovo prvi put da se netko sustavno brine o njima, ne samo u pomoći oko svakodnevnih poslova, nego jednom mjesečno dobiju i sve higijenske potrepštine. Zbog svega toga smo i mi, nas pet žena, koje smo dobile priliku za rad, i naši korisnici zahvalni Općini Preko koja se uključila u projekt Zaželi i nadamo se da će se produljiti i na sljedeću godinu, istaknula je Aghil.