"Desetljeća kaosa u prostoru, stambene zone bez trgova i parkova, kronični nedostatak javnih parkirališnih površina i biciklističkih staza, bezbrojni ringišpil semafora, nogostupi širine 60 cm -  sve to je ostavština HDZ-a koja dokazuje nebrigu za javni interes koji se ne preklapa s privatnim", sažeo je Antonio Baus (Akcija mladih) zamjerke aktualnoj gradskoj vlasti prilikom predstavljanja trećeg dijela Programa koalicije "Srcem za Zadar" pod nazivom "Prostorno uređenje, javni prostor i promet".

Baus je istaknuo kako bi prostorni planovi trebali biti temeljni dokumenti razvoja, a trenutno služe samo za ispunjavanje želja želja uskog kruga agresorskih investitora, a kako bi se prekinula takva praksa ključno je aktivnije sudjelovanje javnosti putem rasprava ili referenduma. 

Prema riječima Helene Mikulandre (SDP), PPU Grada Zadra toliko se puta revidirao da je izgubio smisao.

- Trebamo donijeti novi prostorni plan iz razloga što je ovaj u velikoj mjeri iskompromitiran, upozorila je Mikulandra.

Od ostalih smjernica iz ovog dijela programa istaknula je urbane parkove kao središta društvenih događaja, izgradnju što više parkirališta izvan centra grada, u koji bi turiste vodili shuttle busevi, uvođenje pametne signalizacije te manje šahtova koji oštećuju automobile.

- Ako na čelu grada imate čovjeka koji je poslušan stranačkim strukturama, onda ćete imati prostorni plan i prometna rješenja kakva imamo danas. Ako na čelu grada imate čovjeka koji je zaljubljen u ideje koje služe građanima i poštivanju ljudskih prava, onda ćete sudjelovati u preobrazbi grada Zadra, poručio je kandidat za gradonačelnika, Marko Vučetić, dodajući kako u njihovom programu nisu zanemareni ni otoci.