Akcija mladih prijavila je DORH-u zadarskog župana Božidara Longina zbog navodnog premlaćivanja dvojice hrvatskih vojnika tijekom rata. Kako pokazuju dokumenti, koje su dobili u četvrtak navečer, a potom su ih prezentirali javnosti, današnji župan tada je u svojstvu vojnog policajca sudjelovao u premlaćivanju dvojice hrvatskih vojnika 1991. godine.

Kaznenu prijavu protiv Longina podnijela je Marjana Botić koja kaže kako je jedan od premlaćenih postao ratni vojni invalid. Sve je to vidljio iz izvješća SIS-a i rukom pisanih svjedočanstava.

- Dokumenti Službe sigurnosti RH i dokumenti Ministarstva obrane nepobitno ga terete za djela koja se svrstavaju u članak 9. kaznenog zakona, a koja se odnosi na zločine iz rata, a za to nema zastare. Djela su šokantna jer se radi o pogreški o postupanju prema dvoje hrvatskih vojnika kojima su oni svjedočili, a zasniva se na tome da je Božidar Longin, tada ratni policajac, premlatio dvojicu hrvatskih vojnika, udarcima u glavu, prsa, vrat i leđa više od 50 puta, dok jedan od njih nije pao u nesvijest, prenosi izjavu Marjane Botić Večernji list.

- To premlaćivanje počinjeno je pogreškom, pa se možemo zapitati kako su prolazili pripadnici suprotstavljene vojske ako je tako premlatio dvojicu hrvatskih vojnika. Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država. Tu pravnu državu spriječio je HDZ zato što ove dokumente državne službe i ministarstva posjeduju već 30 godina. Na osnovi tih dokumenata jedan od tih vojnika dobio je i invaliditet, kaže Botić.

U nastavku objavljujemo odgovor Božidara Longina:

- Ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu i na svoj doprinos u stvaranju naše države, od dobrovoljačkih postrojbi pa do slavne Oluje. Podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija koristi u svrhu prljave predizborne kampanje samo pokazuje bezidejnost i ispraznost njihove politike. Kada netko nema ni viziju ni program, onda se vraća 30 godina unatrag umjesto da gleda prema budućnosti. Svoju radnu energiju želim i dalje usmjeriti na budućnost i dobrobit građana. Nastavit ćemo, sigurno i dalje, razvijati Zadarsku županiju i stvarati bolje uvjete života svih naših stanovnika, rekao je Longin.