Dok se ne ostvari predizborno obećanje o upise sve djece u zadarske vrtiće, roditelji ovih dana skupljaju dokumente za upise prema postojećim kvotama. Na stranicama dječjih ustanova Radost i Sunce objavljeni su pozivi roditeljima za upis u pedagoškoj godini 2021./2022.

Pravo na upis imaju sva djeca s prebivalištem na području Grada Zadra od navršene jedne godine života do polaska u osnovnu školu, ali kako neće biti dovoljno mjesta za sve, prednost će imati oni s lakšim teškoćama u razvoju, djeca obaju zaposlenih roditelja, kao i djeca iz obitelji s troje i više djece ako roditelji nisu zaposleni. Izravan upis u vrtiće imaju djeca zaposlenih roditelja u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca invalida Domovinskog rata te djeca u udomiteljskim obiteljima.

Od dokumentacije je potrebno dostaviti prijavu, preslike rodnog lista i domovnice, potvrdu o prebivalištu, osobnu iskaznicu, potvrdu o zaposlenju, liječničko uvjerenje te dokumentaciju o drugoj djeci u obitelji. Upisi traju do kraja ovog tjedna, a rezultati će biti objavljeni do 25. lipnja.

Svake godine u dječje vrtiće pod "kapom" Radosti i Sunca ostane neupisano više od stotinu djece, ali se dio njih upisuje u privatne vrtiće koje sufinancira Grad Zadar, u kojima je cijena ista kao u gradskim vrtićima (600 kuna). Gradonačelnik Branko Dukić nedavno je najavio kako bi u novom mandatu sagradio nove objekte, kojima bi se omogućio upis za svu djecu na području Grada Zadra.