U sedam sati otvorena su biračka mjesta u Zadarskoj županiji, na kojima birači biraju gradske i županijske vijećnike, općinske načelnike, gradonačelnike i župane. Pravo biranja imaju svi punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici u kojoj glasuju. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Ove nedjelje birat će se manje zamjenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tijela nego 2017. godine. U Gradu Zadru gradonačelnik će tako od ove godine imati jednog zamjenika, kao i budući župan.

Birače će na biračkim mjestima dočekati više glasačkih listića: za općinsko i gradsko vijeće su ružičasti, za načelnike i gradonačelnike bijeli, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za župane plavi. Kod izbora za članove vijeća i skupština na listiću se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje. Kod izbora općinskog načelnika, gradonačelnika i župana zaokružuje se redni broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Birači za koje se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasovanje kod nadležnih upravnih tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta.

Birači kojima je osobna iskaznica prestala važiti za trajanja epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka 2020., bit će upisani na izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta.

Birači trebaju voditi računa i o epidemiološkim mjerama. Maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra. Dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati mu masku. Biračima se preporučuje da ponesu vlastitu kemijsku olovku te da se u zatvorenom zadržavaju čim kraće. Preporučuje im se i da u nedjelju ujutro izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju neke druge simptome karakteristične za covid, da se jave liječniku.

Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto, ali njima mogu doći članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, a od 21 sat objavljivat će prve privremene rezultate lokalnih izbora.