U okviru „Tečaja za osposobljavanje spasilaca", u organizaciji Hrvatskog crvenog križa, Gradskog društva Zadar i ove godine nastavljene su preventivne aktivnosti usmjerene na prevenciju turističkog kriminaliteta.

Aktivnosti su provodili policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske i kontakt policajci Prve policijske postaje Zadar koji su jučer, 19. svibnja održali edukativno predavanje pod nazivom „Prevencija kriminaliteta na plažama".

Predavanje je nastavak preventivnih aktivnosti iz lokalnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije", koji provode Policijska uprava zadarska, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije, već osam godina za redom, a nositelj projekta je Vijeće za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije.

Pored navedenih partnera u projektne aktivnosti uključeni su i predstavnici Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, predstavnici Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar, Lučke kapetanije Zadar te predstavnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, dok aktivnosti podržavaju i predstavnici Hrvatskog crvenog križa te predstavnici svih turističkih zajednica s područja Zadarske županije.

Polaznike tečaja za spasioce policijski službenici su educirali o važnosti samozaštitnog ponašanja, prepoznavanju sumnjivih ponašanja osoba i sumnjivih predmeta, zatim o obilježjima kaznenih djela krađa i postupanju u slučaju da se kazneno djelo dogodi. Edukacija se odnosila i na važnosti prevencije u lokalnoj zajednici kao i na važnost suradnje građana, odnosno prisutnih kao budućih spasilaca s policijom.

Polaznici tečaja i djelatnici Crvenog križa su upoznati da u slučaju provale ili krađe žrtva - oštećeni trpi materijalnu štetu, međutim u najvećem broju slučajeva žrtva trpi i psihičko opterećenje, ne osjeća se više sigurno u svom domu ili na plaži očekujući da se krađa u svakom trenutku može ponoviti.

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika tijekom predavanja polaznicima su prezentirali i statističke podatke iz analitičke evidencije PU zadarske tijekom ljetnih mjeseci u proteklih deset godina te su ih upoznali s najčešćim oblicima kaznenih djela koja se događaju na plažama i u njihovoj blizini, a kontakt policajci Prve policijske postaje Zadar polaznicima su izložili primjere najčešćih kaznenih djela koja su se dogodila na gradskim plažama u proteklih nekoliko godina.

Zaključeno je da bi spasioci svojom svakodnevnom brigom o kupačima na plaži u vidu savjeta o samozaštitnom ponašanju i dojavama sumnjivih ponašanja policiji mogli doprinijeti slici lokalne zajednice koja brine i Republike Hrvatske kao sigurne destinacije.

Polaznicima su podijeljene brošure Siguran odmor i promotivni materijali koje su izradili Upravni odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove i Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije u suradnji s prevencijom Ureda načelnika PU zadarske.