Turistička sezona je počela u Zadru, koji ni ovog ljeta neće imati niti jedan novi krevet hotelskog smještaja.

Razlog tome dobrim dijelom je korona pandemija, zbog koje investitori očito nisu htjeli riskirati. Znamo da je tako u obnovi nekadašnjeg hotela Beograd na Liburnskoj obali u novi hotel sa 4 zvjezdice. Iz Hotela Zadar najavljivali su kako će taj hotel urediti za prošlu turističku sezonu, ali njihovu ambicioznost korona je uspjela prizemljiti te je gradilište više od godinu dana napušteno.

Jedini koji su najavili želju da otvore hotel ove sezone su susjedi hotela Kolovare - investitori hotela Maričić. Nadzorni inženjer Luka Grgurović izjavio je u siječnju za Zadarski list kako se oni trude i rade sve što je u njihovoj moći da hotel bude u funkciji već ove sezone, ali ima tu dosta posla. Očito je to i po najnovijoj snimci s gradilišta.

Ona nam nije trebala za bivši hotel Iž, jer tamo se već mjesecima ništa ne mijenja, a postavljena je jedna mala skela. Kada je Anthony Ninčević u veljači 2019. godine potpisao ugovor od 11,5 milijuna kuna s ministrom državne imovine Goranom Marićem, tada je najavio hotel s 4 zvjezdice.

On je trebao biti otvoren i na ulazu u Grad, ali je tamo gradski najmoprimac na pet godina, firma Red White Blue, već izgubila godinu i pol dana, a da još nisu ni počeli s uređenjem prostora kojega je, kažu, napala vlaga. Grad Zadar im je oprostio najam za prvih šest mjeseci nakon što je potpisan ugovor u veljači 2020. Najmoprimci koji će tamo, nema sumnje, produžiti svoj status, tada su samo očistili prostor i stali.

Kao i Turci, koji su davno podigli i skinuli skelu uz sada već ruševno sablasnu zgradu Maraske. Dogus grupa preko svoje hrvatske firme dobila je davno građevinsku dozvolu, a prema posljednjoj najavi, skela će se opet staviti na jesen. Građevinska im još važi, ali malo tko vjeruje da će Zadar u dogledno vrijeme dobiti hotel s pet zvjezdica.

I tu treba pohvaliti zadarske investitore baštinskih hotela Bastion, Atrij, Almayer te  osobito Teatra Verd jer su hotel 4 zvjezdice uredili u rekordnom vremenu i otvoren je usred sezone.

O obnovi hotela Zagreb na rivi suvišno je trošiti riječi. Tko je kriv što se godinama čeka preobrazba davno očišćenog dijela zgrada na rivi, prvog zadarskog hotela, prema ovom projektu. Spor s Gradom oko terase ili najave investitora koje tko zna kad će se obistiniti. Sjeća li se još tko hotela Hilton, koji se navodno trebao graditi na Polačišću, koje je još uvijek zapušteni parking?

Fotografija sa splitske Pjace dokaz je kako korona, konzervatori i stroga zabrana ulaza kamiona, nisu prepreka preobrazbe "ružnog pačeta u bijelog labuda". Split je sve više grad hotela, a Zadar apartmana.