Predsjednik Županijskog odbora Božidar Kalmeta rekao je večeras kako je HDZ iz još jednih izbora izašao kao pobjednik, pobijedivši i u dvije najveće bitke - za zadarskog župana i gradonačelnika. Ipak, neke stvari će se morati mijenjati, i to najviše zbog nezavisne liste Enija Meštrovića, o kojoj će ovisiti većina u Gradskom vijeću.

- Nakon izbora ipak neće biti sve isto kao do sada. Mi smo kroz Enija Meštrovića i njegovu nezavisnu listu dobili poruku građana Zadra i morat ćemo se naučiti jednoj novoj situaciji kada više nemamo apsolutnu većinu u Gradskom vijeću. Bit će tu puno razgovora, tolerancije, međusobnog uvažavanja, na kraju mislim da nije loše, rekao je Kalmeta.

Komentirao je gubitak vlasti u nekim sredinama poput Stankovaca i Kali, gdje su birači izabrali nezavisne načelnike.

- Demokracija i tajno glasovanje jedini su pravi arbitar. U nekim sredinama glasači su rekli da im treba promjena, tako su odlučili i to poštujem. Dobili smo Ražanac, koji nismo imali 10 godina, Benkovac, Gračac, Kukljicu smo izgubili za pet glasova... Oni koji nisu dobili povjerenje tu poruku moraju shvatiti i znati da više ne prolazi ništa tek tako. Ljudi znaju što je demokracija i kažnjavaju svaki loši potez a nagrađuju svaki dobri, rekao je Kalmeta.

Božidar Longin, koji je pred medije stigao zagrljen s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem, zahvalio je biračima koji su mu dali glas i protukandidatu dr. Ivici Žuveli na korektnoj borbi.

- Kampanja nije bila negativna, očekujem od njega da ćemo u Županijskoj skupštini raditi na dobrobit cijele županije. Mi smo imali protiv sebe veliki val, ne samo u našoj županiji, bilo je dosta udruženih snaga da HDZ izgubi, ali nije izgubio. Dobili smo izbore u 29 od 35 jedinica lokalne samouprave, tamo gdje smo izgubili to je plod sitnica na terenu. Poradit ćemo na tome da se ne ponovi, rekao je Longin.