Iz Odjela za upravljanje gradskom imovinom ignorirali su naš upit kao i informaciju koju smo dobili od gradonačelnika Branka Dukića da je dvorište dano na upravljanje zakupcu dvije etaže zgrade na Muraju i uz ulaz u Grad.

Grad Zadar je u veljači prošle godine sklopio ugovor s firmom Red White Blue u vlasništvu Marka Kadije koji bi prema ugovoru taj prostor trebao pretvoriti u baštinski hotel s četiri zvjezdice. Prvo korona, pa vlaga doveli su do toga da je iskopano dvorište uz tu i susjednu zgradu. Problem je nastao prošlog tjedna kada je došlo do uzurpacije garaže - šupe koja se počela rušiti. U pomoć je pozvana policija pa građevinske inspekcija.

U prvom odgovoru iz Grada Zadra su nam rekli kako ih zakupac, a ni građani nisu upoznali s problemom iako pročelnici svakodnevno parkiraju na tzv. gradskoj garaži koja se dodiruje s gradilištem iza zatvorenih vrata.

Danas smo dobili informaciju iz gradske uprave koja, kao što smo već napisali, nije odgovor na novinarski upit o dvorištu već se referira na naš tekst.

Dakle, direktor Kadija tražio je očitovanje komunalnih redara o tome kako je garaža - šupa trošna i opasna po život. Ima krov od azbesta, iste trnite s kojom je pokrivena i gradska garaža.

Pa su nam poslali informaciju koja je ovako napisana:

„Dana 25. svibnja 2021. godine, temeljem prijave od strane građana, izvršen je nadzor područja gradskih bedema od strane komunalnog redara, pri čemu je utvrđeno kako se na nekretnini oznake k.č. 10406/2 k.o. Zadar, u vlasništvu Republike Hrvatske, nalazi izgrađena građevina (spremište - šupa) površine 44 m2 te je navedeno prijavljeno građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata, kažu u Gradu Zadru.

U prijevodu to znači kako komunalni redari nisu nadležni za objekt koji nije u vlasništvu Grada Zadra, već Republike Hrvatske.

Prijavu građevinskoj je uputila predstavnica stanara i još netko, što su nam kazali u PU zadarskoj u kojoj nismo dobili informaciju je li policija po službenoj dužnosti svoj očevid prijavila građevinskoj inspekciji.

A građevinska inspekcija još nije završila svoj nalaz. Nakon osam dana, tek su na pola puta - blago ti se Državi čija služba tako štiti njezine interese na zadarskim bedemima koje imaju i zaštitu UNESCO-a. U ime njih nadzor bi trebali raditi konzervatori.