Nakon što je prvi natječaj poništen jer je jedina pristigla ponuda imala pogrešku u dokumentaciji, gradska uprava ponovno je krenula u nabavu interaktivne skulpture makete grada Zadra, koja će se postaviti na novouređenoj šetnici Muraj.

Procijenjena vrijednost nabave ostala je ista - 912.000 kuna bez PDV-a (1,14 milijuna kuna s PDV-om), a vjeruje se kako će natječaj ponovno privući zagrebačku Ljevaonicu umjetnina Akademije likovne umjestnosti (ALU) čiji je član akademski kipar Damir Mataušić, ujedno i autor skulpture koja se treba izraditi.

ALU je ranije Gradu ponudio da će maketu napraviti za 854.500 kuna bez PDV-a, no natječaj je morao biti poništen zbog omaške prilikom prijave ključnog stručnjaka. Rok za prijavu na novi natječaj je 23. lipnja.

Maketa u brončanom odljevu postavit će se na travnjak kod stuba iznad poslovnice Jadrolinije, na bastionu sv. Roka. Bit će duga 3 metra i široka 1,5 metra, a s njene donje strane postavit će se LED rasvjeta koja će prodirati na gornji sloj kako bi označila dijelove makete. U međuprostor između oplate postamenta planira se postavljanje uskopojasnih zvučnika sa senzorom na pokret.

Novac za postavljanje makete osiguran je kroz EU projekt "Zadar Baštini", u sklopu kojeg je i uređen Muraj.