Grad Zadar objavio je na svojim stranicama online anketu u kojoj građane anketira o održivom, sigurnom i efikasnom prometnom sustavu Grada Zadra. Kako se navodi u pozivu, kvalitetan javni prijevoz, te infrastruktura za ugodno i sigurno pješačenje i bicikliranje donosi gradovima i naseljima višestruko veći ekonomski i turistički razvoj, za razliku prometnih sustava gdje su dominatni način prijevoza automobili. Nakon obrade ankete definirat će se aktivnosti za potrebe izrade Plana održive urbane mobilnosti Grada Zadra.

Građani u upitniku odgovaraju koliko su im važni ciljevi poput "Zadar biciklistički grad", "Gradske ulice sigurne za kretanje i prometovanje", "Brz, kvalitetan i pristupačan javni prijevoz", "Bolja povezanost s otocima", itd.

Stupanj važnosti mora se odrediti prema tvrdnji da bi se trebala proširiti mreža nogostupa i pješačkih staza, a pješačka zona uvesti za cijelo područje Poluotoka. Promet bi se u tom slučaju odvijao samo Liburnijskom obalom i Obalom kralja Tomislava.

Također, u skali od potpuno nevažno do izrazito važno mogu se ocijeniti stroži uvjeti parkiranja, čime bi se smanjio broj parkiranih vozila, a povećao broj pješačkih zona, izgradile biciklističke staze, nogostupi i stajališta javnog prijevoza?

Vrijeme potrebno za rješavanje ankete je oko 10 minuta a dostupna je na ovom linku.