Najnoviji rok za završetak radova na obnovi i uređenju Providurove palače je 1. srpnja. U odnosu na ugovoreni rok između Grada Zadra i Krekić Avangarda, kašnjenje je to od godinu i pol dana.

Neće zbog toga Krekić plaćati penale jer su razlozi kašnjenja opravdani - arheologija, statika, korona, čelična konstrukcija te na kraju zahtjevna građevina i veliki prostor.

Štoviše, Grad Zadar će imati dodatno plaćanje. Za sada je teško reći koliko, ali bit će dodatak ugovoru od 55.4 milijuna kuna za najmanje još 2.5 milijuna kuna.

- Ostalo nam je 1.8 milijuna kuna od financiranja šetnice na Muraju gdje smo dobili jeftiniju ponudu od procjene, doznajemo od Ante Ćurkovića, v.d. pročelnika Odjela za EU fondove. Nakon što službeno završe radovi, njegov će zadatak biti organiziranje tehničkog pregleda i eventualnih popravaka do uporabne dozvole i primopredaje gradilišta investitoru.

Tijekom ljeta trebalo bi doći do opremanja po fazama. Najveći prostor je multimedijalna dvorana od 200 kvadrata za koju je Ministarstvo kulture u ovoj godini odobrilo milijun kuna, a prije toga je iz istog izvora proslijeđeno 200 tisuća kuna za digitalnu opremu. Uz još 200 tisuća kuna koliko je osigurano iz Odjela za kulturu kupljena je i trebat će montirati digitalnu kino opremu. Gradska knjižnica opremit će svoj prostor Čitaonice u prizemlju Providurove palače u kojoj će središnje mjesto zauzimati Muzej Grada Zadra.

Obaveza izvođača radova biti će i vraćanje u prvobitno stanje uništenih ploča na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića koji su dijelom bili pretvoreni u gradilište. 

- Utvrđivat ćemo stanje prije i poslije radova te nadzorni inženjer mora dati nalog za sanaciju izvođaču radova, što je ugovorna obaveza prije primopredaje, podsjeća Ćurković.

Providurova palača u rujnu će se otvoriti izložbom djela pok. akademskog kipara Ratka Perića. Zadranin s Belafuže koji je radio i djelovao u Zagrebu, u rodnom je gradu ostavio spomen u javnom prostoru. Većina  malobrojnih skulptura po Zadru su Petrićeve. Među pet spomenika i 29 skulptura najpoznatiji su kipovi K. Ćosić, S. Brusine, P. Zoranića te biste zadarskih velikana. Retrospektiva njegovih radova pod nazivom Baciti istinu u lice, u ožujku je postavljena U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a u rujnu će gostovati u Providurovoj palači koja je nekad bila sjedište Namjesništva, a poslije 2. Svjetskog rata brojnih državnih organizacija.

Danas smo zavirili u Providurovu gdje se rade završni radovi. Ostakljena tzv. zmija kao interpolacija modernosti prema projektu Ive Letilović i Igora Pedišića, nije se vidjela zbog skela.