Nakon što je Amnezija, prostor za najam polovicom ožujka kao poprište korona - partya bio nacionalna vijest, jedan je recidiv prošao „ispod radara".

Policija je 30. svibnja bila u akciji u tom prostoru, a iz neslužbenih izvora danas smo doznali da je među onima koji su kršili važeće epidemiološke mjere u sitnim satima bio i voditelj odreda civilne zaštite, 31-godišnji Mate Lukić.

Iz PU zadarske na novinarski upit dobili smo potvrdu:

Izvješćujemo kako su policijski službenici ove policijske uprave proveli kriminalističko istraživanje, a povodom održavanja privatne zabave u ugostiteljskom objektu u Zadru.

Utvrđeno je kako je 30. svibnja 2021. godine u zatvorenom dijelu ugostiteljskog objekta održano okupljanje protivno odlukama Stožera civilne zaštite RH, zbog čega su dvije osobe starosti 21 i 24 godine, sankcionirane zbog počinjenog prekršaja iz članka 47. st.2. točka 11. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kažnjivo po čl.76d. st.1. navedenog Zakona.

Nadalje, također je sankcionirano pet osoba starosti 24, 21, 33, 31 i 23 godine, a zbog počinjenog prekršaja iz članka 47. st.2. točka 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a kažnjivo po čl. 76.c Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, navodi se u informaciji iz PU zadarske.

Policija je kaznila 21-godišnjeg vlasnika prostora te 24-godišnjeg organizatora koji je uz to bio u ekipi bez maske.

Doznajemo kako je Lukić, novi, stari gradski vijećnik, platio kaznu od 500 kuna. 

Načelnik Stožera civilne zaštite Ante Babić rekao nam je da mu slučaj nije poznat. Odmah  je po objavi naše vijesti nazvao Lukića. 

- On mi je rekao kako nije bio u Amneziji, već ispred tog prostora, kazao je Babić koji je najavljuje kako će informaciju koju smo objavili i on tražiti u Policijskoj upravi. Ukoliko se pokaže istinitom, voditelj odreda civilne zaštite Mate Lukić bit će demobiliziran, izjavio je Babić na naš poziv da se očituje.

Nije dugo trebalo za reakciju ni samom Lukiću, koji je putem svojeg Facebook profila podnio ostavku:

- Dugo i predugo za mene, služio sam Gradu u ova teška vremena, prošao sam najteže dane s Zadrom i njegovim građanima. Živim u neposrednoj blizini, a ispred sam došao neslužbeno kao građanin pogledati što se događa kad je došla druga služba. Tada sam i zapisan, mislio sam da je nesporazum jasan što će se i dokazati. Nisam bio u nikakvom prostoru te nikakvu kaznu nisam platio. Ne želim biti na teret ni načelniku Babiću ni dečkima koji su sa mnom prošli sve od Banovine i svakog dana ove pandemije u Zadru, napisao je zahvalivši građanima na povjerenju i službi 112 na suradnji.

Naime, u prigovoru koji je dostavio PU zadarskoj napisao, a koji je dao na uvid, napisao je da je sporne noći, kada je čuo buku u kvartu, otišao provjeriti što se zbiva. Prema njegovim riječima, bezuspješno je pokušavao uvjeriti policajca koji ga je pitao ime i prezime, zašto se na tom mjestu zatekao i zašto maska izvan prostora nije bila potrebna.