Nakon duge i teške bolesti, danas je u 82. godini života preminuo legendarni ratni zapovjednik Danijel Telesmanić Did.

Tužnu vijest objavila je njegova Udruga ratnih veterana 7. domobranske pukovnije Zadar koja večeras na Forumu organizira večer sjećanja na Ivicu Matešića Jeremiju, Didovog prijatelja i suborca koji je napustio ovaj svijet točno prije godinu dana, također na prvi dan ljeta.

- Danas je preminuo naš ratni zapovjednik, pukovnik Danijel Telesmanić Did. Legendarni zapovjednik naše pukovnije, koji je našu postrojbu vodio u oslobodilačkim vojnim operacijama "Oluja" i "Maestral". Dragi Dide, napustio si nas isti dan kad i naš Đovani i pridružio našoj Gardi nebeskoj! Neka ti je laka Hrvatska gruda, počivaj u miru! S nama si!, poručili su iz Udruge.

Did je bio uspješni hrvač, ronilac, lovac, poduzetnik i gradski vijećnik HDZ-a u tri saziva. Građani će ga pamtiti i po vedrom duhu i mekom srcu.

- Svojim je životom svjedočio iskrenost i ljubav za Domovinu i ljude i zauvijek će ostati u našim srcima, poručili su iz HDZ-a.

Nažalost, ovaj veliki ratnik izgubio je bitku s rakom pluća s kojim se hrabro borio posljednje četiri godine. Krajem prošlog tjedna zdravstveno stanje mu se pogoršalo te je završio u Općoj bolnici Zadar. Među posljednjima s njim se čuo Danijel Kotlar koji je upravo po njemu dobio ime jer su njegov otac i Did zajedno trenirali hrvanje. Did je Kotlara naslijedio na mjestu zapovjednika 7. domobranske pukovnije.

Po želji bit će pokopan na svom rodnom otoku Olibu.

In memoriam

Danijel Telesmanić Did, rođen je 31. prosinca 1939.god. na Olibu od oca Krste i majke Marije. 1945.god s roditeljima dolazi živjeti u Zadar, gdje pohađa osnovnu školu. U Zagrebu završava srednju elektrotehničku školu 1957.god., a nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja nastavlja živjeti i raditi u Zadru gdje 1967. zajedno s partnerima osniva zanatsku radnju „Elektrostroj" koja i danas uspješno posluje pod imenom „Marex elektrostroj".

3. svibnja 1991. dragovoljno se uključuje u Domovinski rat, u sastavu MUP-a gdje ostaje do početka kolovoza kada pristupa 112. brigadi ZNG. U svibnju 1992. dobiva čin natporučnika. U listopadu 1992. prelazi u 7. domobransku pukovniju Zadar gdje prvo postaje načelnik topništva, zatim zapovjednik Mješovite topničko-raketne grupe. U prosincu 1993. dobiva čin satnika te u travnju 1994. postaje načelnik topništva 7. domobranske pukovnije i tu dužnost obnaša do lipnja 1994. kada postaje zapovjednik 7. domobranske pukovnije.

Sudionik je oslobodilačkih operacija „Maslenica", „Oluja" i „Maestral". U Hrvatskoj vojsci bio je kontinuirano do 1997.god. kada je umirovljen u činu pukovnika na dužnosti zapovjednika 7. domobranske pukovnije.

Odlukom Vrhovnika OS RH odlikovan je s odličjima: „Spomenicom Domovinskog rata", „Spomenicom Domovinske zahvalnosti", medaljom „Oluja", medaljom „Iznimni pothvati", redom „Hrvatskog trolista", redom „Nikole Šubića Zrinskog" te je 1997.god. nagrađen godišnjom nagradom „Grbom grada Zadra".

Jedan je od prvih članova Ronilačkog kluba za podvodne aktivnosti, suosnivač Streljačkog kluba „Lovac" Zadar te je bio aktivan član nekoliko lovačkih društava.