„Nova demokracija", kako je omjer vijećnika u Gradskom vijeću nazvao gradonačelnik Branko Dukić, ogledat će se i u radu radnih tijela Gradskog vijeća.

Na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića, početkom mjeseca održan je sastanak klubova vijećnika kako bi se čim prije konstituirali odbori. Kako doznajemo od predsjednika GO SDP-a, Daniela Radete, na sastanku je dogovoreno kako će svi klubovi imati minimalno po jednog predstavnika u svakom odboru. S obzirom na to da se u ovom sazivu smanjio broj vijećnika s 31 na 27, a broj radnih tijela ostao isti (18), njegov je prijedlog da se dopunom poslovnika uvede mogućnost uključivanja vanjskih članova jer su do sada to mogli biti isključivo članovi Gradskog vijeća.

Prema rezultatima pregovora, SDP je dobio Odbor za zaštitu okoliša, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti, Odbor za ravnopravnost spolova, Odbor za proračun i financije te na prvoj sjednici oformljeni Odbor za izbor i imenovanje. Njihovom nezavisnom kandidatu za gradonačelnika, Vučetiću, po sili zakona kao predsjedniku Gradskog vijeća pripada predsjedavanje Odborom za dodjelu javnih priznanja.

Kako doznajemo, Enio Meštrović je inzistirao na Odboru za odgoj, obrazovanje, kulturu i sport, a njegov će klub vijećnika predsjedavati i Odborom za mladež, Odborom za poticanje i razvitak gospodarstva i gospodarenja gradskom imovinom te Odborom za statut i poslovnik.

HDZ-u uz ranije konstituirano Mandatno povjerenstvo još pripada Odbor za programe razvoja otoka, Odbor za međugeneracijsku solidarnost, Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju i Odbor za nacionalne manjine. U svom stilu Ante Rubeša (Akcija mladih) im je predložio da posljednji ide Mati Lukiću kao njihovom koalicijskom partneru i jedinom vijećniku iz HSP-a.

U Akciji mladih su zadovoljni jer su dobili Komisiju za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra i Odbor za pritužbe i prijedloge građana jer smatraju kako to dosad nije bilo dovoljno transparentno.

- Pregledat ćemo listu za davanje u najam stanova, a pritužbe građana odsad će biti javno objavljene. Dosad se nije mogla čuti niti jedna, rekao nam je Rubeša od kojeg doznajemo kako je AM dobila još i Odbor za utvrđivanje prijedloga naziva ulica, trgova, područja te javnih ustanova i trgovačkih društava Grada Zadra.

Damiru Biloglavu, jedinom predstavniku Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću, pripao je Odbor za socijalnu skrb i zdravstvo.

Summa summarum, SDP i HDZ dobili su po 5 odbora, Meštrovićev klub 4, AM 3, a DP jedno radno tijelo Gradskog vijeća.