Srušeni su zidovi koji su desetljećima ograđivali tvornički krug dvaju pogona kemijske industrije kao svo drveće uz njega.

Nadali smo se da će za uspomenu ostati dva stabla koja su bila na zavoju uz Murvičku i Ulicu 7. Domobranske pukovnije. Ali ostala je samo površina ogoljela od svih tragova prošlosti koja će se vjerojatno vrlo brzo zatvoriti ogradom još jednog gradilišta s kojeg će teški kamioni i strojevi dokrajčiti izraubanu Murvičku ulicu.

Zidovi su srušeni, ostala je samo nekadašnja upravna zgrada Vinilplastike i Kempolasta s novim vlasnicima i nikad uređenim pristupom i okolišom.

Veći dio sada očišćenog terena bio u najmu za gradilište susjednog stambeno - poslovnog kompleksa "tvornice kruha",  a odnedavno je u vlasništvo tek osnovane firme BMP Asset.

Oni su, kao što smo već pisali, rekordnom brzinom dobili izmjene Detaljnog plana uređenja, a potom i građevinsku dozvolu koju su im službe Grada Zadra prije mjesec dana izdale za gradnju poslovnog objekta. Bit će to Lidl, trgovina s parkiralištem.

Vrlo brzo će isti investitori tražiti i građevinsku dozvolu za projekt izgradnje 175 stanova. Svaki taj stan mora imati dva parkirna mjesta.

A koliko će biti zelenila? Iako je novim prostorno planskim odredbama predviđeno 30 posto od ukupne površine i to objedinjenog zelenila, bojimo se da će i na ovom projektu to ostati samo forma.

Na javnoj raspravi za izmjene tog plana nije se kao obično pojavio investitor, ali i nitko osim nas, koji smo propitkivali zelenilo koje bi trebalo biti iznad podzemne garaže s 40 mjesta i tri kolnička traka na koliko se do Vatrogasnog trebala proširiti Murvička ulica. To su planeri iz D&Z ostavili kao rješenje u izmijenjenom DPU i odmakli zgrade ako bi se to jednog dana provelo.

Proširenje Murvičke, kako je tada napomenuo zamjenik pročelnika Matka Segarića, nije u obuhvatu Plana. Treći trak trebao se izgraditi od raskrižja s Tuđmanovom do spoja s Ulicom 7. Domobranske pukovnije. Ali kako kad je nogostup uz Murvičku postao dio novih zgrada koje su prema tom projektu izgrađene do same ulice?