Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije vinare iz Zadarske županije koji su na najpoznatijoj vinskoj smotri u Londonu, Decanter World Wine Awards 2021. osvojili rekordnih 17 odličja - 2 zlata, 3 srebra i 12 bronci.

"Čestitam vam na ovom uspjehu. Donijeti 17 odličja iz Londona je velika stvar. Zadarska županija na velika vrata kuca i na najvećim svjetskim događanjima kada su u pitanju vrhunska vina. U rijetko kojem segmentu smo napredovali kao u vinogradarstvu i vinarstvu i na tome moramo ustrajati", istaknuo je župan Longin pohvalivši odluku o osnivanju Udruge vinara Zadarske županije jer je tako puno lakše organizirati promociju i izlazak na tržište.

„Zajednički smo krenuli u brendiranje naše Županije kao eno-gastro destinacije, u suradnji s našim ugostiteljima i turističkim djelatnicima, jer je cilj da na našim ugostiteljskim objektima poslužujemo u najvećoj mjeri domaća vina, ulja i ostale proizvode naših vrijednih poljoprivrednika kojima se ponosimo. U tom kontekstu proizvodnja kvalitetnih vina i otvaranje sve većeg broja agroturističkih gospodarstava i vinarija, koji postaju dijelom županijske Ceste vina i ulja, značajna je aktivnost koju Zadarska županija podupire, a nastavit ćemo i dalje", poručio je župan posebno istaknuvši činjenicu da su vina Zadarske županije u velikoj većini iz ekološke proizvodnje što im dodatno diže vrijednost.

U ime nagrađenih obratio se predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije Tomislav Glavić koji je zahvalio Županiji na dugogodišnjoj suradnji i potpori proizvođačima.

"Nagrade s Decantera pokazatelj su da je odluka o osnivanju udruge bila ispravna jer smo prvi puta ostvarili ovakav rezultat. Nastojat ćemo da naša vina budu još kvalitetnija i s još boljim nagradama, Pozdravljamo i inicijativu maslinara i uljara o osnivanju njihove udruge. Oni su u New Yorku također postigli ogroman rezultat sa svojim uljima te se nadam se da ćemo uspjeti u zajedničkom cilju - promociji našeg kraja putem domaćih proizvoda u čemu ćemo i dalje imati pomoć Zadarske županije", rekao je Glavić.

Nagrađena vina

Zlato:
Degarra - Garageist Bili 2016.
Bora - Pošip gold 2019.

Srebro:
PZ Maslina i Vino - Crljenak 2018.
Degarra - Rimo Brut 2016.
Badel 1862 - Korlat Cabernet Sauvignon 2016.

Bronca:
Vina Poljak - Cuvée Trifun 2015.
Vučemilović - Rabiosa 2017.
Degarra - Rosé bronze 2020.
Ker-Vin - Martin Cabernet Sauvignon 2017.
Vina Fiolić - Sur Lie 2018.
Jokić - Maraština 2018.
Jokić - Cuvée 2015.
Badel 1862 - Korlat Syrah 2016.
Badel 1862 - Korlat Merlot 2016.
Badel 1862 - Korlat Supreme 2013.
Škaulj - Cabernet Sauvignon 2017.
Škaulj - Carl Gustaf 2016.