Hrvatski tim je na 17. svjetskoj geografskoj olimpijadi osvojio srebrnu i dvije brončane medalje, priopćilo je u utorak Hrvatsko geografsko društvo (HGD). konkurenciji 180 natjecatelja iz 46 država Maks Vincek osvojio je srebrnu medalju, a Ema Buljan i Mislav Maldini brončanu medalju.

Mislav Maldini završio je četvrti razred Gimnazije Franje Petrića u Zadru. U slobodno vrijeme bavi se kvizovima i bubnjanjem, a prati i sport, posebno košarku. Tijekom osnovnog i srednjeg obrazovanja sudjelovao na više državnih natjecanja te je bio državni prvak.

Učenici su za olimpijadu odabrani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na Državnim natjecanjima iz geografije te na temelju dodatnih kvalifikacija, a vodili su ih Ivan Ivić i Ivan Šulc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovanje tima na Olimpijadi organiziralo je Hrvatsko geografsko društvo.

HGD ističe kako su članovi hrvatskog olimpijskog tima ovogodišnjim rezultatima ponovno proslavili hrvatsku geografiju i Republiku Hrvatsku. "Hrvatski olimpijski tim je od 2011. godine, od kada redovito sudjeluje na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, osvojio ukupno 27 medalja - sedam zlatnih, devet srebrnih i 11 brončanih", navode u priopćenju.

S obzirom na aktualnu pandemiju, Svjetska geografska olimpijada ove godine održana je u potpunosti online u organizaciji Turskog geografskog društva iz Istanbula, pri čemu je hrvatski tim sve dijelove ispita pisao na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.