Maraština Surlie 2019. braće Fiolić iz Zadra, trostruki je šampion 12. Festivala vina Sjeverne Dalmacije "Vinfest 2021". Najbolja je od svih bijelih vina na tržištu, pristiglih na ocijenjivanje, zatim šampion u kategoriji Maraština i sa 90 bodova (najviše od svih) apsolutni šampion - dobitnik Grand prixa Vinfesta 2021.

Najbolju Plavinu ocijenjenu s 85 bodova u kategoriji autohtonih sorti ima tvrtka Ker-Vin vlasnika Tomislava Glavića iz Nadina. Njegova obitelj posjeduje na Nadinskom blatu 5 ha vinograda sa 22.000 trsova starosti od 2-11 godina. Od introduciranih sorti tu su Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Syrah i Grenache crni, a od autohtonih: Maraština, Grk i Plavina. Od svih navedenih proizvode ekološka vina, kako sortna tako i mješavine - kupaže.

Osim za Plavinu, na ovogodišnjem Vinfestu Glavići su osvojili šampionsku titulu i za crno vino "Martin" Cabernet Sauvignon 2017. kojega je Ocjenjivačka komisija ocijenila s 89 bodova.

S istim brojem bodova šampion crnih vina u postupku proizvodnje je i Merlot 2019, poznatog vinara Stjepana Vučemilovića iz Zadra. S istim vinom Vučemilović je bio šampion i na posljednjoj Sabatini u Splitu.

Šampion bijelih vino u postupku proizvodnje ove godine na Vinfestu je Pošip 2020 proizvođača Vinarije Jokić vlasnika Duška Jokića iz Tinja kod Benkovca.

Inače, na ovogodišnje ocjenjivanje pristigla su 64 uzorka vina. Od toga devet uzoraka (12 posto) nije zadovoljilo kakvoćom, a razlog je najviše oksidacija, navela je u svom osvrtu predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Alpeza. 

Ovogodišnji Vinfest održan u dojmljivom ambijentu Kaštela Benković u Benkovcu. Uz šampionska vina i živu pismu ženske klape Kotaranka i muške Asseria ponuđeni su autohtoni gastro eno specijaliteti među kojima pršut, sir, žgvacet - janjetina s bižima te janjeća "žigerica" (jetra) na ravnokotarski način, prenosi Agroklub.