Prijatelji Marka Novkovića, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i člana akro grupe Krila Oluje, koji je prošle godine tragično stradao u padu školskog aviona kod Biljana Donjih u Zadru, prikupljaju putem internetske kampanje iznos potreban za izgradnju planinarskog skloništa na Velebitu koje će nositi njegovo ime. U kampanji koju je jučer pokrenuo njegov brat Filip cilj je bio prikupiti 10.000 australskih dolara, računajući kako će se taj iznos prikupiti na području Australije, no kako se ona globalno proširila nastavlja se do prikupljanja cjelokupnog iznosa. Već je prikupljeno oko 12 tisuća australskih dolara. Kao najveći donator pojavio se poznati hrvatski glumac Goran Višnjić, koji je je za ovu namjenu uplatio 2.000 dolara!

Novković je rođen 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII. naraštaja vojnih pilota. Od 2019. bio je pilot akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje". Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Uz sav trud koji je davao u svojoj profesionalnoj karijeri Marko je svaki svoj slobodan trenutak provodio u otkrivanju ljepota Velebita gdje se na različite načine angažirao u očuvanju i educiranju ostalih o važnosti Velebita.

Kao aktivni član planinarskog društva Paklenica sudjelovao je u gradnji i obnovi planinarskih skloništa i staza na Velebitu. Tragično je preminuo 7. svibnja.2020 godine. Njemu u čast njegovi prijatelj i članovi Planinarskog društva Paklenica žele da novo planinarsko sklonište, u znak zahvale i sjećanja nosi ime "Planinarsko sklonište Marko Novković".

Sklonište će se izgraditi na Rudinama, prvom od niza 35 velikih pašnjaka koji se pružaju od vrha Visočice na južnom Velebitu. Nekada je preko Rudina prelazio stari "Počiteljski" put koji je povezivao Dalmaciju i Liku, dok su danas Rudine sve popularnije kao planinarsko odredište. Iako u blizini nema značajnih vrhova lokacija je bitna zbog važnog izvora vode koje koji se nalazi u bližnjem docu Seline (Podići). Važnost lokacije prepoznala je i Hrvatska vojska koja je na ovom mjestu sagradila svoj objekt za vrijeme Domovinskog rata.

Po završetku rata sklonište je napušteno i devastirano dok njegovo održavanje nije preuzelo Planinarsko društvo „Paklenica". Malena drvena koliba već 25 godina služi kao utočište planinarima u nuždi, iako službeno nije registrirano planinarsko sklonište. Izgradnja novog, opremljenog skloništa na ovoj lokaciji svim zaljubljenicima u prirodu omogućit će ugodniji i sigurniji boravak na našoj najvećoj planini, a ujedno će podići sigurnost i olakšati eventualne akcije traganja i spašavanja HGSS-u, na dobrobit svih posjetitelja ovog atraktivnog planinskog područja.

Inače, Goran Višnjić bio je Novkovićev prijatelj te se dirljivim riječima od njega oprostio nakon vijesti o smrti. "Natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić. Počivali u miru Božjem. Imao sam čast i privilegiju upoznati Marka, letjeti u formaciji s njim i dečkima iz Krila Oluje, popiti piće i razgovarati o prošlom letu s dječačkim osmjehom na licima. Pamtit ću i nositi u sebi taj dan, to iskustvo i prijateljstvo za cijeli život Leti i dalje tamo gore Marko, slobodno, visoko."

Sredstva se i dalje mogu donirati na ovom linku.