Kampanja „Zajedno za čišći Jadran" ovaj vikend se nastavila na otoku Murteru gdje je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta organizirala dvije akcije čišćenja podmorja, zaron za ronioce u Kornate te "Festival moru" kao bogat edukacijsko-zabavni program posvećen moru za djecu i odrasle.

Ovo ljeto su kroz kapanju "Zajedno za čišći Jadran" ronioci organizirali pet akcija čišćenja podmorja, od Rijeke do Dubrovnika, u čemu je sudjelovalo više od sto sudionika akcija - ronioca, volontera na moru i kopnu, članova udruga, komunalnih djelatnika i pojedinaca koji su očistili Jadran za 20 kubika otpada!

- Kampanja se nastavila na otoku Murteru gdje je udruga Argonauta ugostila 40-ak ronilaca iz RK Dubrovnik, UPA Rostrum Split, Powerlifting klub "Šibenik", Ronilački klub "Roniti se mora Šibenik", Sv. Roko iz Bibinja te u suorganizaciji s RK "Murter-Kornati", udrugom "Betinska gajeta 1740" te DVD-om Tisno, održala akcije čišćenja podmorja u Betini i Tisnom. Akcijama čišćenja uklonjena su dva kamiona otpada iz mora, a u Tisnom su sudionici akcija svjedočili i "groblju periski", otkrila nam je Ivana Marin, voditeljica programa prirodne baštine i okoliša.

Kako bi se educiralo širu javnost o problemima onečišćenja mora i važnosti očuvanja morskog okoliša, organiziran je "Festival moru" kroz koji su oni najmanji morali proći cijeli "poligon morskih superjunaka", skupiti ih sve i naučiti razne zanimljivosti o njima kako bi dobili diplomu morskog superjunaka koji štiti more i život u njemu. U suorganizaciji s RK Sv. Roko, za odrasle je organizirana "Putujuća izložba: Život jadranskih dubina" te predavanje "Čovjek i more - Ribolov u antici" koje je održala kustosica Arheološkog muzeja Zadar, Dušanka Romanović.

U subotu je održan i zaron u ronilačku zonu Mala Panitula gdje su ronioci uživali u otkrivanju ljepota kornatskog podmorja, a u večernjem dijelu su, osim predavanja i izložbe, odmjerili snage u pub kvizu o jadranskom moru i zabavili se uz live svirku!

Vikend posvećen moru, rezultirao je s dva kamiona otpada manje u jadranskom moru,  edukacijom djece i odraslih o važnosti našeg mora i njegovih stanovnika i povezivanjem ronilaca duž jadranske obale, jačanjem suradnje različitih dionika u lokalnim zajednicama i dogovorima za sljedeće, zajedničke akcije čišćenja jadranskog podmorja.