Priopćenje gradonačelnika Zadra u kojem Branko Dukić političkim oponentima nudi svoj prijedlog da se Znanstvena knjižnica prepusti Sveučilištu u Zadru, odgovor je na dosadašnju HDZ-ovu praksu koja je dobila obrat u slučaju Znanstvene.

"Učinimo jedinu ispravnu stvari i prepustimo je Sveučilištu", napisano je u priopćenju kojeg je Dukić potpisao.

Velike su se rasprave vodile na tom istom Gradskom vijeću u vrijeme kada je Davor Aras, vremešni predsjednik Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice, a tada ravnatelj te ustanove, branio njezinu samostalnost.

"Naravno, odluka o tome hoćemo li ići u tom pravcu i ponuditi nešto novo i dobro za grad i knjižnicu, ili je ipak važnije uhljebiti bivšu predsjednicu žena SDP-a, na vama je, vijećnici", ključna je rečenica brušavanja "Dukićevih" na promjene članova Upravnog vijeće te ustanove u kojoj je godinama carevao HDZ-ov kadar Miro Grubić. Od tada studenti više ne mogu slobodno učiti u čitaonici kao što je to svojedobno bilo moguće.

Kada kažu uhljebljivanje bivše predsjednice žena SDP-a, Dukićevi PR-ovci gađaju na Tatijanu Petrić koja je bila ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK). I kada joj je politički to mjesto uzela bivša prorektorica Sveučilišta u Zadru, nju je zvao rektor zagrebačkog sveučilišta. Rektor Damir Boras ponudio je Tatijani Petrić mjesto koordinatorice zagrebačkog sveučilišta i te krovne sveučilišne knjižnice. 

Za Dukića, čija uprava muku muči da dođe do kvalitetnih kadrova, osobito zadarskih, najvažnija referenca dr. sci. Tatijana Petrić je samo to da je bivša predsjednica žena SDP (službeno je to Forum, op.a). Da bi se to izbjeglo, on nudi rješenje da Znanstvenu preuzme Sveučilište u Zadru što je stari plan, iako za novog stanara još nema kuće.

Dukić je taman ušao u politiku 2009. godine kada je Sveučilište u Zadru izabralo rješenje zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića za zgradu sveučilišne knjižnice. Prema tadašnjem rektoru Anti Uglešiću ona je trebala biti središnji objekt budućeg sveučilišnog kampusa. U planovima rektorice Dijane Vican nema ni spomena o gradnji buduće sveučilišne knjižnice u koju bi se pridružila uz Znanstvenu i građa Zadarske nadbiskupije.