NOVO Nakon što je policija kazneno prijavila ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma Zadar Stipici Radošu, zbog malverzacija oko uplata za karantenu, za komentar smo zatražili SDP-ovog županijskog vijećnika Juru Zubčića jer je upravo on taj koji je ovaj slučaj prijavio policiji prije mjesec dana.

- Vrijeme je da HDZ prestane štititi svog člana nakon što je očigledno da sam bio u pravu u svojim tvrdnjama. Još uvijek trebamo istražiti odgovornost ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije Zorana Škrgatića i dožupana Šime Vickovića. Nastavit ću istraživati i privesti pravdi svakog tko ovako zloupotrebljava javne institucije koje trebaju raditi u javnom interesu. Ovo je način na koji ću raditi ovaj mandat. Raspravljati argumentima i dokazima, poručio je Zubčić.

Podsjetimo kako ravnatelj Radoš i dalje nije smijenjen. Početkom tjedna očekuje se održavanje sjednice Domskog odbora na kojem će se raspravljati o takvom zahtjevu Zadarske županije kao osnivača ustanove.

RANIJE Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom dovršili su istragu afere IBAN-19.

Ne navodeći identitet, iz PU zadarske su priopćili kako se 58-godišnjeg hrvatskog državljanina sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti. Riječ je, naravno, o ravnatelju Srednjoškolskog đačkog doma Zadar Stipici Radošu. Evo rezultata istrage:

Postoji osnovana sumnja da je 58-godišnjak, kao ravnatelj jedne ustanove u Zadru, tijekom kolovoza 2021. godine u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, trošak smještaja stranih državljana u navedenoj ustanovi naplaćivao putem uplata na svoj tekući devizni račun i u gotovini, umjesto na žiro račun riznice osnivača ustanove.

Naime, sumnjiči ga se da je petorici stranih državljana, koji su boravili u navedenoj ustanovi, naplatio usluge smještaja putem svog tekućeg deviznog računa, dok je od druge dvojice stranih državljana primio gotovinski iznos, lažno im prikazavši kako ne postoji mogućnost uplate putem žiro računa, iako je bio svjestan da su se uplate u stranoj valuti inače uredno obavljale putem žiro računa.

Nadalje, petorici korisnika usluge smještaja nije izdao račune o naplaćenim troškovima, a sveukupno nezakonito naplaćeni novčani iznos od 16.591,50 kuna nije uplatio na žiro račun riznice osnivača ustanove već ga zadržao za sebe.

Isto tako ga se sumnjiči da je u jednom slučaju usluge smještaja i prehrane stranog državljanina u navedenoj ustanovi u iznosu od 1.715,00 kuna pokušao naplatiti putem uplate na svoj tekući devizni račun, a koja uplata je na kraju uplaćena na žiro račun riznice.

Protiv 58-godišnjaka se nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te pokušaj počinjenja istog kaznenog djela.