Niti jedna ponuda nije stigla Ministarstvu graditeljstva i državne imovine na natječaj za prodaju zemljišta na otoku Ugljanu, u uvali Prtljug. Država je još jednom pokušala prodati 307.316 metara četvornih u budućoj ugostiteljsko - turističkoj zoni Mačjak Šamljak, ali nije bilo interesa.

Početna cijena je bila 79.8 milijuna kuna za teren površine približno otočiću Ošljak. Zbog niske početne cijene od 34 eura za metar četvorni te natječaju koji se bazirao na starom urbanističkom planu, trojica nezavisnih vijećnika koji su sebe nazvali otočkim Indijancima, pisali su otvoreno pismo Ministarstvu kojeg vodi Darko Horvat, a na znanje su sporni natječaj dali i USKOKU i DORH-u. Jedan od njih, Mario Košta komentirao je ishod natječaja.

"Očito kako natječaj sam po sebi, prema UPU i DPU iz 2008. godine nije bio posebno atraktivan. Izmjenama UPU-a i ukidanjem DPU-a stvar se bitno mijenja - zemlja se može
parcelirati, dozvoljeno je etažiranje i izgradnja u etapama. Osim toga općina se ugovorno obvezala izgraditi infrastrukturu. Onome tko ovo nije znao natječaj nije bio interesantan, a "ako je tko znao" odustao je, samoinicijativno ili na mig, od davanja ponude jer se zakuhalo
u medijima i počele su istrage", kazao je Košta.

Nakon objave njihovog pisma, uzalud smo tražili očitovanje od Ministarstva državne imovine koje će sada morati poništiti natječaj. Hoće li na novom biti manja ili veća cijena? Svakako bi tome trebala prethoditi sudska procjena. Država bi od prodaje zemljišta uz more trebala dobiti značajan prihod, a Općini Preko na čijem se području nalazi pripast će jednog dana komunalni doprinos od investitora koji će tu graditi objekte za turističku namjenu.

Taj doprinos itekako je poticajan jer za T2 zonu iznosi svega 15 kuna po kubičnom metru u Općini Preko.

Očekivalo se kako će se na natječaj javiti slovački SITNO Holding Real Estate. Oni su od Općine kupili parcelu od 77 tisuća kvadrata uz uvalu Prtljug koja pripada tom kompleksu, upisanom kao poljoprivredno zemljište. Tražena bankarska garancija iznosila je 4 milijuna kuna.