Zbog anonimne prijave Upravu gradske tvrtke Vodovod posjetila je policija, inspekcija i državno odvjetništvo. Otkrio je to direktor Tomislav Matek na upit gradske vijećnice Akcije mladih Marjane Botić koja je ranije tražila njegovu ostavku zbog ovog slučaja koji, prema njezinoj ocjeni, predstavlja "prijetnju" obustavom vode jednom korisniku zbog duga od 800 kuna.

- O tome sam obavijestila inspekciju iz koje su me tražili da im točno kažem ime i prezime te podatke osobe jer oni drugačije ne mogu reagirati. Gdje je tu zaštita zviždača? Stravično. Pravobraniteljica je odgovorila kako to predstavlja kršenje ljudskog prava, ali da ona za to nije nadležna pa bi se trebalo obratiti trebalo Europskom sudu za ljudska prava. Točno odgovorite koje procedure koristite za naplatu duga - zakonske ili prijetnje?, pitala je Botić direktora Vodovoda u noćnoj raspravi na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Direktor Matek joj je odgovorio kako nakon neplaćenog računa idu opomene i ovrhe.

- Skidanje vodomjera je zadnja metoda. Po Vama ispada da Vodovod samo čeka da netko ne plati račun. Imamo stotine ugovora sa strankama kojima dajemo mogućnost otplate duga na rate. Radimo po proceduri koju definira Zakon iz 2019. godine, a Vi se pozivate na presudu Ustavnog suda za slučaj u Opatiji koja je donesena još 2007. godine. Inspektorat, krim policija i DORH su bili kod nas i utvrdili kako nema kaznenog djela.