Zapošljavanje komunalnog redara u Novalji završilo je na sudu jer se kasnije ispostavilo kako je riječ o višestruko osuđivanoj osobi!

Riječ je o 39-godišnjaku koji je nedavno na Općinskom sudu u Zadru proglašen krivim za prijevaru. Kako se navodi u obrazloženju nepravomoćne presude objavljene na e-oglasnoj ploči sudova, on je krajem svibnja 2015. godine, s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi, službenicima Upravnog odjela za poslove lokalne samouprave i uprave Grada Novalje dostavio prijavu na oglas za radno mjesto komunalnog redara. U prilogu je dostavio i vlastoručno potpisanu izjavu da za njegov prijem ne postoje zapreke iz zakona, iako je bio svjestan da je u više navrata osuđen zbog više kaznenih djela protiv života, tijela, imovine i javnog reda, i to kaznenog djela prijetnje, iznude u pokušaju, teške krađe, protupravne naplate u pokušaju, lažno predstavljanje, razbojništva i prijevare, a za što su mu ranije izrečene uvjetne i bezuvjetne kazne zatvora.

Službenici Povjerenstva za provođenje natječaja povjerovali su 39-godišnjaku te pročelnici navedenog Upravnog odjela dostavili izvješće da ispunjava sve uvjete za prijem u službu. Ona je stoga donijela rješenje o njegovom prijemu na određeno vrijeme od tri mjeseca, temeljem kojeg je 39-godišnjak za period od lipnja do rujna primio plaću u visini od ukupno 21.945,66 kuna.

- Utvrđuje se da je navedeni novčani iznos imovina Republike Hrvatske, te se nalaže okrivljeniku da ga uplati u korist Državnog proračuna u roku od 10 mjeseci od pravomoćnosti presude, a sve pod prijetnjom ovrhe, navodi se u presudi koju je donijela sutkinja Mitra Meštrović.

Okrivljenik je na sudu priznao krivicu, izražavajući žaljenje zbog počinjenja kaznenog djela. Istaknuo je kako je posao komunalnog redara obavljao savjesno te je zamolio sud da uzme u obzir da živi u Irskoj i da je nedavno dobio dijete, te da je zadnje kazneno djelo počinio 2008. godine, a kaznu dobio 2013. godine.

Sud mu je te okolnosti uzeo kao olakotne te ga osudio na četiri godine uvjetno kao zamjenu za jednogodišnju kaznu zatvora. Ostaje nejasno zbog čega nitko od 39-godišnjaka nije tražio uvjerenje o nekažnjavanju, ali možda se objašnjenje može naći u sudskoj konstataciji prema kojoj je odluka o zapošljavanju donesena u "kritičnom periodu".