Ove je godine Svjetski dan turizma održan pod temom Turizam za uključivi rast (engl. Tourism for Inclusive Growth). U Ninu je obilježavanje organizirano 27. i 28. rujna s programom Living history koji se koristi kao metoda interpretacije povijesne baštine.

Koristeći suvremeni pristup pod motom "Upoznajte povijest kraljevskog grada Nina", dva su dana posvećena toj temi, a bile su usmjerene na dvije razine edukacije. Prvog je dana priređeno edukativno razgledavanje pripremljeno za turističke djelatnike s područja grada Nina. Drugog dana edukativna tura prilagođena je terenskoj nastavi o hrvatskoj i ninskoj povijesti za učenike osmog razreda ninske osnovne škole.

Grupe je tih dana predvodio turistički vodič odjeven u odjeću kakvu je nosio autor Planina Petar Zoranić Ninjanin u vrijeme kada je prema poznatim podacima radio kao sudski notar u Ninu. Njega je pratila turistička vodička koja je nosila odoru vile Hrvatice koja se pojavljuje u prvom hrvatskom romanu.

Kostimirani vodiči su tijekom sezone vodili turiste, no ovoga puta su imali jako zahtjevan zadatak. Ispred njih su u grupi bili turistički djelatnici i učenici s područja grada Nina i šire, koji su o prvoj prijestolnici Hrvata već imali određeno predznanje. Izazov je bilo interpretirati povijest na novi način i nadopuniti s onim važnim i malo poznatim podacima.

Vodič pjesnik Zoranić je skinuvši kapu uz naklon teatralno pozdravio grupu s riječima: "Dobro došli u moj grad Nin - grad burne prošlosti i lijepe sadašnjosti." Nakon toga je s vilom izveo performans s početka pustolovnog romana Planine, scenu susreta pjesnika s vilom Vodica. Vila ga prekorijeva što gubi vrijeme u ljubavnim jadima dok mu je domovina ugrožena. Poziva ga da piše o tim teškim vremenima tj. da piše o ljepoti prirode kojim će se tako o Hrvatskoj pronositi lijepi glas.

Događaj je organizirala Turistička zajednica grada Nina. Cilj je bio dodatna edukacija kroz romantične priče profesionalnih turističkih vodiča. Prvi dan ostvaren je kroz suradnju s poslovnim partnerima Zaton Holiday Resorta - Turisthotela d. d. Zadar, predstavnica iz Turističke zajednice Zadarske županije, Turističke zajednice općine Privlaka i Vrsi, turističkih djelatnika Nin turizma te kulturnih djelatnika muzeja i prosvjetnih djelatnika iz vrtića. 

Drugog dana proveden je sličan edukacijski program ispred dvadeset šest učenika osmog razreda ninske osnovne škole koja nosi ime poznatog pisca romana Planine. S njima je bio profesor iz povijesti, a terenski sat kojeg su izvodili kostimirani vodiči bio je prilagođen tom uzrastu. 

Najprije su učenici kroz performans saznali kako je Asirski kralj Nino zapovjedio da se u Dalmaciji sagradi grad i nazove njegovim imenom, a to je tumačenje o postanku imena grada Nina koje je u Planinama opisao Zoranić. Uz druge zanimljivosti, prošli su itinerer nalik onome kojeg je prethodnog dana imala grupa odraslih, s time da su pokazali veliki interes za baštinu svojega grada. Pojedini učenici tijekom vođenja su imali određena predznanja pa su se rado uključili s vlastitom interpretacijom poznatih im podataka. 

Ovaj edukacijski program je izveden prvi put, a s vodstvom škole već je dogovoreno da se održi svake jeseni pa da učenici osmog razreda aktivno sudjeluju u proslavi Svjetskog dana turizma istovremeno temeljitije upoznavajući povijest vlastitoga grada.