Lučka uprava Zadar objavila je nove fotografije iz zraka kojima su dokumentirali godišnjicu radova na rekonstrukciji ribarske luke Gaženica.

Do početka listopada ukupno je realizirano 63% ugovorenih radova vrijednih 21,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Što se tiče obale i travel lifta, čekaju se preostali odbojnici, bitve i izrađuje ograda. Završen je ili je u završnoj fazi veći dio radova druge faze, koja obuhvaća manipulativni i servisni prostor, prometnice i zelene površine.

- Završeni su i svi AB i zidarski radovi na izradi portirnice, postavljena ulazna vrata. Preostaje samo unutarnje uređenje. Završeni su svi ogradni zidovi, postavljene sve betonske žardinjere te su ispunjene planiranim materijalom i plodnom zemljom. Kameni nasip oko žardinjera je završen i izrađena sva okna vrtnih hidranata. Veći dio radova druge faze je završen ili u završnoj fazi, izvijestili su iz LUZ-a.

Preostaje je još podizanje hale, odnosno skladišta.

- Čelična konstrukcija je u fazi nanošenja završnog sloja boje te je započela doprema na gradilište i početak montaže. Radovi na pomoćnom objektu i konfiskatu su u završnoj fazi, izveden je cementni estrich, postavljeno podno grijanje, dio strojarskih instalacija je odrađen ili u pripremi. Postavljena su protupožarna vrata, prenijeli su iz Lučke uprave Zadar stručne informacije od izvođača radova, zajednice ponuditelja Kali gradnja, El-tim Zadar, Sladović Zagreb i Briv Construction Kotor. Završetak radova, kojima će Gaženica dobiti modernu ribarsku luku, očekuje se krajem godine.

Cijeli projekt vrijedan je ukupno 27,8 milijuna kuna, od čega je 20,9 milijuna osigurano iz EU fondova, a 6,9 milijuna kuna iz državnog proračuna.