Iz Županijske lučke uprave Zadar izvijestili su o završetku radova sanacije gatova i uvale u luci "Krijal" u Premudi, koje je izvodila Sun Adria. 

Gatovi odnosno lukobrani su u funkciji prihvata i priveza manjih brodica i brodova te zaštite same luke. Sanacijom su se ispunili temeljni zahtjevi za građevinu što je bilo nužno s obzirom na zatečeno stanje. U zatečenom stanju stabilnost i nosivost je bila umanjena pa dijelom i narušena iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja. Ona su se odnosila na podmorski dio u smislu izlokavanja podmorskog zida tako i podlokavanja po cijeloj dužini glave starog gata na istočnoj strani uvale, također u nadmorskom dijelu gdje je riječ o oštećenjima kamene obloge djelomično neadekvatno sanirane kroz vrijeme korištenja na način da su se uništeni elementi mijenjali betonskom oblogom.

Na novom betonskom gatu u središtu uvale izvedenom od betona došlo je do lokalnih otpadanja zaštitnog sloja betona i direktnoj izloženosti armature vanjskim utjecajma uslijed čega je sama armatura korodirala. Na zapadnom gatu, na kontaktu krune zida i plohe nastao je zijev, uslijed vlačnih opterećenja djelovanja na zid od brodova priveznaih za krunu zida. Cijelim ovim zahvatom sanacije u prvom redu se osigurala stabilnosti i nosivost konstrukcije.

Vrijednost radova ugovorena je na 1.373.540,63 s uračunatim PDV-om. Provedba projekta financirana je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 400 tisuća kuna i Grada Zadra u iznosu od 200 tisućakuna, dok ostatak snosi Zadarska županija te Županijska lučka uprava Zadar.