Kome bi bilo pravo da mu kanalizacijski cjevovod prema crpnoj stanici koja će se graditi uz more prolazi kroz dvorište, a 20 metara dalje postoji široki put kojeg je Grad Zadar otkupio 2017. godine za prolaz na plažu u Diklu?!

Na taj kuriozitet ukazao je Zdravko Vuković, jedan od tri suvlasnika kuće na adresi Put Njivice 45, koji je za to doznao tek kada su predstavnici njemačkog izvođača došli snimiti kuću radi eventualnog oštećenja.

- To više nije moja kuća, kazao nam je nedavno Vuković čija se obitelj uselila 1996. godine nakon više od 10 godina što su počeli gradnju.

On nam je pokazao sva pisma i dopise koje je radi toga uputio na različite adrese. No, kada je u studenom 2020. godine bila rasprava o nepotpunom izvlaštenju, na adresu njegove obitelji nije stigao poziv. Odvjetnici vlasnika dviju obitelji koje su angažirali Dikljani, koji inače žive vani, odbili su to izvlaštenje od strane Grada Zadra. Ne zato što su nezadovoljni ponuđenim iznosom nego zato što ne žele da se kopa kroz to zajedničko dvorište i postavljaju cijevi, kada postoji alternativno rješenje.

Zdravko Vuković nije sjedio skrštenih ruku. Bio je na razgovoru kod direktora Odvodnje koji mu je, kaže, rekao da se projekt ne može mijenjati. Pisao je Ministarstvu za regionalni razvoj i EU fondove jer se radi od aglomeraciji koja se financira iz EU fondova. Oni su ga uputili na Ministarstvo graditeljstva.

Za gradnju kanalizacije i uređenja ulica kojima će prolaziti, ugovoren je i kredit od 150 milijuna kuna kojeg je podigao Grad Zadar. Vraćat će ga kroz Proračun građani Zadra koji istodobno ne mogu dobiti zaštitu gradske vlasti. Oni Vukoviću nisu odgovorili na dopis: zbog čega cjevovod ne prolazi preko zemljišta u vlasništvu Grada umjesto da se baca novac za izvlaštenje i eventualno oštećenje. Pokazuje nam Vuković najuži dio prolaza između dvije kuće, a da ne zna koliko i kako će se kopati uzduž dvorišta.

Prolaz kojeg je otkupio Grad Zadar u dijelu Dikla izgrađenom bez osnove urbanizma

- To je stvar projektanta, rekao nam je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap kada smo mu u telefonskom razgovoru ukazali na slučaj iz Dikla. Suprotno mišljenju tamošnjih stanara da se taj prolaz s oborinskim vodama, kojeg su iz Grada 2017. godine betonirali i dijelom ozelenili s tušem uz plažu, pretvoriti u cestu za interventni promet, pročelnik Kasap je rekao da to nije predviđeno. Tim putem koji, prema riječima Kasapa, ostaje zelena površina, prolazi odvod za oborinske vode. Zbog čega nije mogao biti postavljen cjevovod za fekalne vode, odgovor se očito prebacuju na projektanta.

Međutim, promjena projekta je moguća i predvidljiva u svim projektnim zahvatima. Osobito što je ovaj projekt postavljanja sustava odvodnje u Diklu radio Donat koji je kućni projektant Grada Zadra. Hoće li se netko pozivati na struku, netko na logiku i racionalnost zahvata, svakako je na Gradu Zadru. Tako nam je rekao direktor Odvodnje Grgo Peronja koji kaže kako on ne može bez naloga iz Grada tražiti izmjenu projekta, a samim time i građevinske dozvole u tom dijelu.

Postavili smo novinarski upit Gradu Zadru, ponovili ga, ali odgovora nismo dobili prošli tjedan.

Ono što sigurno znamo da građani koji bi idućih godina trebali doći do civilizacijskog dosega kanalizacije, nitko nije predstavio taj projekt i rekao kuda će prolaziti ta famozna aglomeracija.