Udruga slijepih Zadarske županije organizira obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.

Ove godine obilježavanje tog dana organizirano je obliku neformalnog okruglog stola na koji su pozvane suradničke udruge (Društvo oboljelih od multiple skleroze, Udruga tjelesnih invalida, Volonterski centar i Udruga EKO-Zadar). Druženje će se održati u prostorijama Udruge dana u petak, 15. listopada u 10 sati.

- Isti dan posjetiti će nas učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. U svrhu upoznavanja s radom naše udruge, svakodnevice slijepih osoba i tiflotehničkim pomagalima kojima se slijepe osobe svakodnevno koriste. Također, povodom obilježavanja ovog važnog nam dana, organizirali smo jednodnevan izlet u Zagreb prilikom kojeg ćemo posjetiti Tilfološki muzej i posjetiti naše kolege iz Hrvatskog saveza slijepih, najavili su iz Udruge.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih. Dan bijelog štapa prvi puta se obilježava 1964. godine. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.

Obzirom da je bijeli štap najčešće pomagalo u kretanju slijepih i slabovidnih osoba, kao glavna tema okruglog stola ističe se zapošljavanje i samostalnost slijepih osoba te važnost Socijalne usluge videćeg pratitelja.

Cilj ovog okruglog stola je suradnike i širu javnost upoznati s izazovima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom.