Grad Zadar je 2019. godine bio nacionalni šampion u povlačenju novaca iz EU fondova, a 2020. godine je bio drugi u Hrvatskoj prema podacima FINE. Odmah iza Rijeke koja je bila Europska prijestolnica kulture, ali je Zadar prvi u Hrvatskoj kada se zbroji rast povučenog novca iz EU od 2017. do 2020. godine. Zadar je ispred Rijeke s ukupno 55,1 milijun kuna, dok je Grad Rijeka u istom razdoblju povukla 53,8 milijuna.

Stoga ne čudi reakcija pročelnika za EU fondove, Ante Ćurkovića kad smo postavili pitanje "A di smo sad moja Stoše!, jer u najnovijem izboru Zadra nema nigdje, a zapravo je najbolji u povlačenju novaca, što je u petak objavljeno na stranici Grada Zadra.

Radi se o istom izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos kojim je oglašeno šest gradova koji su u „ovogodišnjem izboru obraniti titulu najboljega". Oni su napravili izbor naj gradova u 2021. godinu i to prema nekim novim kriterijima. U kategoriji povlačanja novaca iz RU fondova, pobjednik je Virovitica.

Na adresu Grada Zadra u rujnu je s portala Gradonacelnik.hr stigao upit na podatak da je „prema podacima FINA-e i našoj analizi, vaš je Grad među vodećima po povučenim EU sredstvima u 2020. godini, također i vodeći po trendu rasta povučenih sredstava od 2017. godine." Jer Zadar je u TOP 10 gradova po povlačenju i korištenju EU milijuna. U 2020. najviše smo povukli, podsjeća pročelnik Ćurković. On je prošlog mjeseca pozvan s portala Gradonacelnik.hr da komentira podatak FINE prema kojem su vodeći u odnosu na EU fondove.

Odjel za EU fondove pravodobno je osnovao gradonačelnik Božidar Kalmeta i on je ostao perjanica gradske uprave, bez obzira na te i takve izbore i titule. One imaju samo marketinški karakter za lokalne političare pa tako i gradonačelnika Branka Dukića koji se hvalio titulom o povlačenju EU milijuna kao i Kalmeta onom da je Zadar europska prijestolnica turizma. U sve te izbore trebalo je uložiti novce, kao i u najnoviju zadarsku titulu o jednom od europskih gradova sporta.