Klub vijećnika Enija Meštrovića nije prihvatio amandman Daniela Radete da se 3 milijuna kuna namijenjena za KK Zadar preusmjere za potrebe ugroženih građana, ali je odbio podržati točku o rebalansu, pa je tako konačna odluka o ovogodišnjem proračunu i mogućim novim izborima ostavio za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Da je prihvatio amandman, ne bi bilo mogućnosti da se na kraju dodijeli novac klubu, jer bi on bio utrošen na novu stavku. Ovako klupskom vodstvu i gradonačelniku Branku Dukiću ostaje još nešto vremena da se udovolji njegovim zahtjevima, pa bi se novac još jednom mogao dati klubu.

- Doveli ste nas do situacije da smo vlasnici a ne odlučujemo ništa nego kako vi kažete. Struke nema i nemamo koga pozvati na odgovornost. Mario Paleka je morao dati ostavku kada je potrošio onoliki novac za Ritu Oru. Postoji obraz, ponovio je Meštrović nakon što su svoje protivljenje izrazili Daniel Radeta (SDP) i vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša.

- Gradonačelnik Branko Dukić svjestan je da odluke preko milijun kuna prelaze preko Gradskog vijeća, ali je svejedno htio preko koljena izglasati ovaj rebalans. Da ste htjeli transparentno razgovarati, mogli ste preko medija poslati pozive vijećnicima, ali ne, htjeli ste kao do sada ispod žita, zbog čega ste doveli ovaj grad tu gdje jest. Ako postoji volja, zovem sve pripadnike stranaka da sjednemo s gradonačelnikom, direktorom KK Zadar, predsjednikom NO KK Zadar i sjednemo za stol. Kada je Dogus grupa htjela otkupiti klub, direktor Željko Žilavec tražio je od njih da potpišu izjavu o povjerljivosti. Ja sam jučer pozvao Žilavca da priča s nama kao s vlasnicima Dogusa, da ćemo i mi potpisati izjavu, čekao cijelu noć ali on nije nazvao. Spreman sam i s kriminalcima sjesti za dobrobit kluba, rekao je Rubeša.

- Apsolutno nikakvih emocija nemam prema onom što izaziva vaše emocionalne bujice. Ovo je utakmica hoće li novac dobiti djeca u riziku od siromaštava i starci koji se u riziku od siromaštva opraštaju sa životom. Ovo je amandman koji je unio novu emocionalnu varijablu. Imamo tri milijuna kuna viška, KK Zadru smo dali pet milijuna kuna a sad biramo kome je on potrebniji. Ako se ne možemo dogovoriti i voditi ovaj grad, dajmo svi ostavke ali da se više ne kandidiramo, kad ne možemo voditi grad, rekao je Marko Vučetić.

- Ovo je grad košarke koji će to biti bez kluba. Rekao sam ovog ljeta da su klubovi gotovi a da nisu svjesni, znao sam da će se ovo dogoditi i da će se naći amandman kojim će se pokušati pokriti bijes građana. Lako je rušiti nešto, teško sagraditi. Gdje god da možete pustiti ruke, od Znanstvene knjižnice do ovoga, vi ćete rušiti, odgovorio im je Mate Lukić (HSP).

- Ja sam htio da KK Zadar bude lišen politike, ali vi ju uporno vraćate u vriću. Enio, ti znaš tko je trebao biti sportski direktor, odustalo se zbog ovih marifetluka. Samo budala može doći u vodstvo kluba. Da nije toga, ti bi stavio još tri ultimatuma. Ovo je samo ono da preživimo sezonu, ako nećete sve u redu. Po meni sada to stavljati u ultimatume i politizirati..., rekao je u završnoj riječi gradonačelnik Dukić.

Vijećnici su najprije većinom od 16 glasova odbili Radetin amandman, a zatim i oborili Dukićev prijedlog rebalansa, za koji je glasalo samo 10 vijećnika HDZ-ove većine.

 

U ovom trenutku nije izvjesno raspuštanje Gradskog vijeća i novi izbori, jer se o rebalansu u ovom ili sličnom obliku može glasti na idućoj sjednici.

Vijećnici HDZ-a napustilo je vijećnicu nakon ove točke pa je Gradsko vijeće nakratko ostalo bez kvoruma, ali su se ubrzo vratili u vijećničke klupe.