Prije prve godine od svečanog otvaranja uređene šetnice na Muraju, nepoznati vandali su devastirali ne samo novu komunalnu opremu, već i kamen koji pripada povijesti srednjovjekovnih zidina. One su kao dio obrambenog sustava Mletačke Republike uvrštene na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Šetnica i prva zelena površina uređena u novijem razdoblju Zadra financirani su novcima EU fondova. Projekt praktički nije dovršen a njegov izgled je narušen. I to potpisom Tornada, prepoznatljivim rukopisom kojim je išaran cijeli Grad. Bez posljedica. Tko je ikada prijavio udrugu za devastaciju u javnom prostoru i jesu li se oni ikada ogradili od moguće zlouporabe njihovog loga.

Zbog čega nekome pada napamet da uništava nešto što bi trebalo biti dio njegovog urbanog identiteta.

Kada smo poslali fotografa Sašu Čuka da dokumentira taj urbocid, nismo ni slutili koliko je toga išarano po klupama, kantama, stupovima javne rasvjete, ali kad smo vidjeli i trag toga na kamenu, osjećaj nemoći i žalosti zbog viđenog podijelili smo s pročelnikom Antom Ćurkovićem.

- Moramo sjesti i vidjeti kako i kada to sanirati i spriječiti, najavio je pročelnik za EU fondove koji je vodio projekt uređenja Muraja na kojem nije pomogla ni zaštita UNESCO-a.

Neće pomoći na kamere ako ih netko iz gradske uprave predložio kao rješenje za sve komunalne probleme. Gradske vleasti moraju se izravno uhvatiti u koštac s ovom pojavom.