Zadarska koordinacija za inicijativu "Zaštitimo hrvatsku kunu" naišla je na odličan odaziv građana, te je na razini Zadarske županije već sada prikupljen potreban postotak za raspisivanje referenduma. Prikupljanje se nastavlja do 7. studenoga, kako bi se osigurao dovoljan broj potpisa u slučaju lošijeg odaziva u nekoj drugoj županiji, kaže koordinator inicijative za Zadarsku županiju Mate Lukić.

- Vidjeli smo jučer da je i Češka odbila euro, slično razmišljaju Mađarska i Poljska. Njemački instituti tvrde da je euro njihova najveća greška pa si postavljamo pitanje gdje se mi zalijećemo kao jedna od najnerazvijenijih članica EU. HSP Zadarske županije podržava inicijativu jer naši pravni i ekonomski stručnjaci smatraju kako Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu. U nizu zemalja nakon uvođenja eura došlo je do inflacije i pada platežne moći, što bi naš već narušeni standard dodatno opteretilo. Ulazak u eurozonu nije obveza članica Europske unije, te se može odgoditi za neka bolja ekonomska vremena, kaže Lukić.

U prikupljanju potpisa u velikom su se broju angažirali vlasnici mjenjačnica, koje bi uvođenjem eura izgubile svrhu postojanja.

- Nismo protiv eura, ali hoćemo da građani odluče, poručuje Lukić.